Inatsisartut sender narhvaler til tælling

En optælling af narhvaler i Østgrønland er rykket et skridt nærmere. Finanslovsforhandlinger skal afgøre, om det kan finansieres.
Narhvalerne i Østgrønland skal tælles, lyder det fra partierne i Inatsisartut.
Skrevet af Anders Dall
15. november 2021 10:31

Find 3,1 millioner kroner på finansloven til en optælling af narhvaler i Østgrønland næste år.

Sådan lyder budskabet fra politikerne i Inatsisartut til Naalakkersuisut.

Det sker efter, at partierne har færdigbehandlet et forslag på Efterårssamlingen, som baner vejen for en ny optælling i området. 

En sådan optælling skal ske med fly, som Naturinstituttet skal stå for med deltagelse af en lokal fanger.

Færre narhvaler i Østgrønland

 

Ud fra en tælling i 2008 beregnede biologerne, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300.

 

I Kangerlussuaq er antallet af narhvaler faldet fra cirka 600 narhvaler i 2008 til cirka 300 i 2016. I Tasiilaq er tallet endnu lavere.

 

Naturinstituttet har beregnet, at en sommeroptælling af narhvaler i Ittoqqortoormiit, Kangerlussuaq og Tasiilaq med møder, fanger-deltagelse samt analyser koster 3.1 millioner kroner.

 

Desuden påpeger instituttet, at sådan en tælling vil kræve ekstra penge på finansloven til Naturinstituttet eller en omprioritering af planlagte aktiviteter.

 

Kilde: Afdeling for Pattedyr og Fugle på Naturinstituttet

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq åbner for at tælle narhvaler i Østgrønland   

Men optællinger fra fly er ikke gratis.

Den flytælling, der lægges op til i Østgrønland, koster 3,1 millioner kroner. Det er penge, der skal findes på finansloven for næste år, og den er endnu ikke på plads. 

I et svarnotat forsikrer Naalakkersuisut, at forslaget om optælling af narhvaler i Østgrønland kommer til at indgå i forhandlingerne om Finansloven for 2022.

Bestand i nedgang

Det er politikerne Harald Bianco og Knud Mathiassen fra Inuit Ataqatigiit og Lars Poulsen fra Siumut, som står bag forslaget.

Men de må altså vente på en færdig finanslov, før de ved, om forslaget bliver til virkelighed.

LÆS OGSÅ Politisk flertal vil sende penge til ny optælling af narhvaler

I Østgrønland er antallet af narhvaler faldet drastisk, ifølge biologerne.

For eksempel beregnede Naturinstituttet ud fra en tælling i 2008, at der var omkring 2000 narhvaler ved Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300.

Naturinstituttet har anbefalet at frede narhvalerne i Østgrønland. I et notat til Naalakkersuisut forud for Efterårssamlingen understregede instituttet, at det er meget usandsynligt, at en ny sommeroptælling af narhvaler i Østgrønland vil ændre på rådgivningen på nul fangst.