Inatsisartut-medlem foreslår kvoter for bestyrelsesmedlemmer

Når Inatsisartut træder sammen i dag mandag, skal forsamlingen tage stilling til at forslag fra Siumuts Suka K. Frederiksen, der vil have et flertal af herboende bestyrelsesmedlemmer i alle selvstyreejede virksomheder.
Suka K. Frederiksen Foto © : Siumut
Skrevet af Thomas Munk Veirum
25. april 2016 07:12

Forslaget fra Suka K. Frederiksen vil pålægge Naalakkersuisut at lovgive om, hvor mange bestyrelsesmedlemmer der skal være hjemmeboende i Grønland i de selvstyrejede virksomheder.

- Jeg mener, det er ganske vigtigt , at det land, som man skal være med til at lede, det må man kende så godt, at man endog lever og bor der, skriver Suka K. Frederiksen i begrundelsen for sit forslag.

Hun mener, at der er alt for mange bestyrelsesmedlemmer i de selvstyreejede virksomheder, der ikke bor i Grønland. Forslaget møder dog ikke forståelse fra Naalakkersuisut, der ikke vil støtte forslaget.

I et svarnotat fremfører Naalakkersuisut, at "sammensætning af en bestyrelse er ud fra kompetencer og mangfoldighed, og ikke blot ud fra nationalitet".

Ifølge svarnotatet er 60 procent af de nuværende bestyrelsesmedlemmer herboende, 25 procent bor i Danmark og de resterende medlemmer kommer fra andre lande i Norden samt England og Tyskland.

Suka K. Frederiksen kritiserer blandt andet, at flertallet af Royal Greenlands bestyrelse ikke er herboende.

Naalakkersuisut er dog uenig i kritikken:

- Afvigelsen i Royal Greenland kan forklares med, at man i et stort internationalt selskab må besidde en kompetencemæssig bredde med erfaring og kompetence indenfor fiskeindustrien og fødevareindustrien, står der i svarnotatet.