Immanuelsen: Det er op til politikerne at vurdere kvotetildeling

Naalakkersuisoq Jens Immanuelsen er ikke klar til at bakke op om, at politikere skal holde sig på afstand, når der skal uddeles kvoter.
Jens Immanuelsen mener, at politikerne skal have mulighed for at vurdere kvotetildeling fra sag til sag. Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Merete Lindstrøm
18. december 2019 05:55

Torsdag i sidste uge præsenterede Fiskerikommissionen sine foreløbige tanker om en ny fiskerilovgivning. De fremlagde blandt andet nogle principper og anbefalinger som oplæg til debat. 

LÆS OGSÅ Fiskerikommission: Bedre forvaltning giver flere penge til samfundet

Et af de store emner var langsigtede forvaltningsplaner som led i en mere bæredygtig fordeling af kvoter - både biologisk og økonomisk.

Politikerne må tage stilling i hver enkel situation

I den forbindelse lagde kommissionen op til, at man indfører armslængdeprincip, så politikerne i fremtiden ikke kan tildele ekstra kvoter, når fiskerne rundt omkring i landet løber tør for kvoter og presser på for at få flere.

Men naalakkersuisog for fangst, fiskeri og landbrug, Jens Immanuelsen (S), er skeptisk overfor det forslag. Han mener, at det skal være op til politikerne.

- Jeg ved ikke, hvad der lægges i det. Muligvis er det fordi, der kommer krav om at øge kvoten, når den er opfisket. Og det skal man vurdere hver gang fra politisk side, siger han.

LÆS OGSÅ Interne uenigheder forsinker Fiskerikommissionen

Fiskerikommissionen lægger blandt andet op til et armslængdeprincip for, at politikerne ikke skal kunne blive presset til at overskride de biologiske anbefalinger.

Og den mulighed er Jens Immanuelsen ikke umiddelbart klar til at give slip på:

Vil det sige, at I kan tildele kvoter, når fiskerne presser jer?

- Det kommer an på, hvordan erhvervsmulighederne er i løbet af året, siger politikeren.

Fiskeriudvalget vil ikke udtale sig

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Fiskeriudvalget, men de har ikke taget stilling til de konkrete anbefalinger.

Tirsdag har de sendt en pressemeddelelse, hvor de understreger deres utilfredshed med manglende involvering af Fiskeriudvalget i kommissionens arbejde.

Udvalget opfordrer i pressemeddelelsen Naalakkersuisut til at fremlægge al fiskerikommissionens arbejde for udvalget i fortrolighed.