Ilisimatusarfik opruster mod krænkende adfærd

Rektor Gitte Adler Reimer beder alle studerende og ansatte om at melde alle former for krænkende adfærd.
Ilisimatusarfiks fokus på sexchikane og krænkende adfærd er sat i gang efter en henvendelse fra Det grønlandske journalistforbund TP og Dansk Journalistforbund. Foto © : Ilisimatusarfik
26. oktober 2020 11:37

Krænkende adfærd, såsom sexchikane, skal ingen finde sig i. Heller ikke de studerende på Grønlands universitet, Ilisimatusarfik.

Det siger rektor Gitte Adler Reimer. 

Det grønlandske journalistforbund, TP, har lavet en rundspørge blandt journalistpraktikanterne, der bliver uddannet fra universitetet. Og ifølge rundspørgen har både tidligere og nuværende praktikanter oplevet krænkende adfærd på deres praktikpladser.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Hårdt, men vigtigt at stå frem om sexchikane

Det har fået rektoren til at indskrænke alle afdelinger på universitetet, at sexchikane og krænkende adfærd ingen gang har på universitetet. Derfor skal alle studerende informeres grundigt om, hvad de skal gøre, hvis de kommer i en situation, hvor de føler sig krænket eller sexchikaneret. 

Hvad er sexchikane på arbejdspladsen?

  •      Sexchikane, seksuel eller anden kønsbestemt forfølgelse, især på arbejdspladsen.
  •     Der kan være tale om uønskede berøringer, seksuelt farvede ytringer og bevægelser, udnyttelse af overordnet stilling eller direkte tvang for at opnå seksuelle ydelser.

Kilde: Den Store Danske.

- Som universitet har vi et stort ansvar, når vi sender vores studerende i praktik. Derfor har vi altid en forventning om, at de studerende bliver mødt med god adfærd, hvor respekten for et andet menneske vægtes højt til enhver tid, siger rektor Gitte Adler Reimer i en pressemeddelelse.

- En krænkende adfærd kan få alvorlige konsekvenser for dem, det går ud over, og ingen skal finde sig i, at den slags adfærd finder sted, siger hun.

Generelt problem hele landet

Problemer med sexchikane og krænkende adfærd er ikke kun et problem blandt journaliststuderende.

KNR har lavet en frivillig rundspørge blandt ansatte i landets fem kommuner, Selvstyret og i Inatsisartut. Rundspørgen indikerer, at sexchikane sker både i privatlivet og på arbejdspladser.

LÆS OGSÅ Rundspørge: 71 procent mener, at Grønland har problemer med sexchikane

I alt har 607 personer svaret. Herunder har 564 personer svaret på, om sexchikane er et generelt problem i samfundet. Det mener 71 procent, at det er.

Og det er et tal, der gør indtryk på Kathrine Bødker, der er formand for Ligestillingsrådet i Grønland.

- Det tyder på, at vi har et stort samfundsproblem, når omkring 25 procent føler, at de har været offer for sexchikane i arbejdslivet og knap 50 procent i deres privatliv, siger hun.