Ilisimatusarfik fik kongeligt besøg: - Enormt rørende oplevelse

Kong Frederik lagde vejen forbi den nye biologiuddannelsen, SILA, hvor stolte studerende og medarbejdere tog imod ham.
Kong Frederik på besøg hos SILA. Foto © : KNR / Markus Valentin
Skrevet af Rasmus Balle Hansen
30. april 2025 16:21

Selvom vejret var koldt og blæsende udenfor, var der masser af varme at finde i undervisningslokalerne på Pikialaarfik, hvor kong Frederik blev taget imod med åbne arme.

Kongen er i de her dage på besøg i Nuuk, og i dag gik turen til Ilisimatusarfik.

Her fik de studerende på den nye biologiuddannelse, SILA, mulighed for at fortælle Kongen om sig selv og deres studie, og sågar overrække kongen hans første rypesnaps – nogensinde.

Foto © : KNR / Markus Valentin

Aviâja Lyberth Hauptmann, der er afdelingsleder på SILA, var utrolig stolt over besøget: 

- Det var en fantastisk oplevelse at se kongen interagere med vores studerende og få muligheden for at vise både ham, formanden for naalakkersuisuts og naalakkersuisoq for uddannelse, hvor helt fantastiske studerende vi har. Det var en enormt rørende oplevelse, fortæller hun. 

Noget særligt

Samtidig var besøget også en anerkendelse af den nye uddannelse, der har rødder i inuitkulturen.

- Mest af alt håber jeg, at de studerende får en fornemmelse af, at de er i gang med noget særligt – og at de er noget særligt. Vi har skabt noget, der virkelig er unikt, og det er de en del af. Det bliver bekræftet, når man møder kongen, siger Aviâja Lyberth Hauptmann.

Kort om SILA - bachelor i biologi

SILA - bachelor i biologi er en treårig bacheloruddannelse. Her vil kurserne blandt andet hedde rensdyr, slædehund, is og sæl. 

Uddannelsen tager altså udgangspunkt i den biologi, der er i Grønland, og som er vigtig i landet.

I første omgang vil der blive optaget 12 studerende på hver årgang. 

Uddannelsen har studiestart den 1. februar 2025, mens der er ansøgningsfrist den 1. november i år. 

En biologiuddannelse har været længe undervejs, og den er kommet i stand i samarbejde med Grønlands Naturinstitut, Pinngortitaleriffik. 

I 2021 fik Pinngortitaleriffik tildelt 10 millioner kroner af Aage V. Jensen Naturfond, hvoraf en del af pengene er gået til den nye biologuddannelse

Uddannelsen startede i februar i år og kunne ikke have fået en bedre start, mener afdelingslederen.

- Det har været en proces, som vi har skabt helt inde fra hjertet, og det gør, at når man er et sted, hvor det går godt, og når noget kan mærkes, så bliver man så glad, at man får tårer i øjnene, fortæller Aviâja Lyberth Hauptmann.

En unik uddannelse

Begejstringen var også tydelig blandt de studerende. Selvom de studerende først havde undervisning ved middagstid, så var næsten alle mødt op fra morgenstunden for at hilse på Kong Frederik. 

En af dem var Bilo Chemnitz på 23 år, der fik lov til at fortælle kongen om SILA, og overrække ham hans første rybesnaps. 

- Det var fedt, siger Bilo Chemnitz fra Nuuk og fortsætter grinende:

- Jeg gav ham hånden og en hjemmelavet rypesnaps. Det har han aldrig smagt før. Så jeg er faktisk den første nogensinde til at give ham en.

Foto © : KNR / Markus Valentin

Også 27-årige Pinnaluk Brask Olsen fra Sisimiut var glad for besøget.

- Det er dejligt med besøg. Jeg forstår godt, at det er interessant for ham at besøge os. Det er en unik og speciel uddannelse, fordi den er tilpasset Grønland, fortæller hun.  

Et fuldstændig fantastisk studie

Det var tydeligt under hele besøget, at begejstringen ikke kun handlede om det kongelige selskab – men i lige så høj grad om selve uddannelsen. 

- Det er et fuldstændig fantastisk studie, fortæller Bilo Chemnitz. 

For ham betyder det meget, at undervisningen fokuserer på emner, som både er interessante og relevante. Især har han været glad for undervisningen om ryper, da han selv går meget på jagt. Derudover ser han også frem til efteråret, hvor de skal på rensdyrjagt.

- Jeg har selv skudt 660 ryber, tilføjer han. 

Foto © : KNR / Markus Valentin

Pinnaluk Brask Olsen er ligeledes begejstret for studiet og taknemlig for, at undervisningen har så stærkt et fokus på grønlandsk natur og kultur: 

- Det har været tre gode måneder, hvor vi har fået en del oplevelser, blandt andet har vi haft undervisere fra forskellige lande, og fra andre inuitkulturer, fortæller hun.