Nadja nægtede at rejse for at føde

Med blot seks fødesteder i Grønland må mange gravide rejse for at føde. Men i Upernavik, hvor der ikke har været fødested siden 2012, satte en kvinde hælene i.
Upernavik sygehus
Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Kitte Witting
07. september 2018 13:26
Versionist Connie Fontain

Da Nadja Jensen fra Upernavik i slutningen af april i år skulle føde sit andet barn, havde hun valget mellem at føde i Ilulissat og Nuuk. Ingen af delene var en løsning, hun kunne acceptere.

Familien var lige flyttet til Upernavik, og Nadja Jensen ville under ingen omstændigheder efterlade sin to et halvt-årige dreng alene tilbage i Upernavik med sin far.

- Min søn var alt for lille til at undvære sin mor så lang tid et helt nyt sted. Og jeg fik at vide, at det kostede over 500 kroner om dagen at have ham hos mig på Patienthotellet i Ilulissat. Det er jo helt vildt. Vi søgte kommunen om støtte, men man kan kun få støtte til pårørendes rejser i forbindelse med en dødelig sygdom, fortæller Nadja Jensen.

Var du ikke bange for at føde i Upernavik?

- Jo, mest fordi der ikke var en jordemoder. Men heldigvis var der en sygeplejerske på sygehuset, som støttede mig. Hun var så positiv og god. Lægen her har flere års erfaring med fødsler, og han forsikrede mig også om, at det ville gå godt, siger en lettet Nadja Jensen, som fødte en stor pige på 4.120 gram den 7 maj i år.

LÆS OGSÅ Jessica måtte føde alene i Nuuk

Kun 6 fødesteder tilbage i Grønland

Antallet af fødesteder i Grønland er reduceret fra ét i hver af de 17 byer i starten af 2000-tallet til i dag, hvor der er seks tilbage: Nuuk, Sisimiut, Ilulissat, Qaqortoq, Aasiaat og Tasiilaq.

Nedlæggelsen af fødesteder blev konsekvensen af indførelsen af et krav om, at der på et fødested ud over jordemoder eller fødselsassistent skal være personale, der for eksempel kan udføre et kejsersnit, standse blødninger og genoplive et barn.

Desuden henvises alle kvinder, der vurderes at have risiko for komplikationer under fødslen, til at føde på Grønlands eneste specialafdeling for fødsler, nemlig på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

De fleste tager imod tilbuddet

Det er meget usædvanligt at insistere på at føde i sin hjemby, som Nadja Jensen har gjort, når den ikke har en åben fødestue.

Næsten alle de kvinder, KNR har talt med, siger, at de tager beslutningen om at rejse i det øjeblik, de bliver præsenteret for den erklæring, de skal underskrive om, at de selv påtager sig alt ansvar i forbindelse med fødslen, også selvom de forventer en normal fødsel, hvis de forbliver i hjembyen.

LÆS OGSÅ Grønland er nede på seks fødesteder

Sundhedsledelsen vil ikke udtale sig om den enkelte sag, men i et skriftligt svar skriver de, at de har patientsikkerheden i fokus i fødetilbuddene:

- Når borgerne fravælger at følger Sundhedsvæsenets anbefalinger og tilbud, sker det for eget ansvar, og medarbejderne i Sundhedsvæsenet må så, efter bedste evne, støtte op omkring de valg, som borgerne tager. Når det går godt, er alle naturligvis glade og taknemlige, men er det modsatte tilfældet kan der opstå nogle meget triste situationer for alle involverede, såvel borgerne som sundhedsvæsenets personalet. Det er Sundhedsledelsens pligt at tage ansvar for og træffe de beslutninger som indenfor de givne rammer sikrer de bedste forhold og ydelser for alle, såvel borgerne som de dygtige medarbejdere, som vi hele tiden arbejder på at fastholde og rekruttere, skriver Sundhedsledelsen. 

Foto © : Nadja Jensen
Nadja Jensen fødte lille Mila her på Upernavik Sundhedscenter den 7. maj. Dagen efter kunne en glad familie gå hjem fra sundhedscenteret med et sundt og raskt nyt familiemedlem. Fødsler er ellers normalt ikke en del af tilbuddene på sundhedscentret. Foto: Privat