ICC Grønland stifter en rådgivende gruppe for Inuit uddannelse

ICC Grønland har sammen med landets kommuner og lærernes organisation IMAK stiftet en rådgivende gruppe for Inuit Uddannelse.
En rådgivende gruppe for Inuit uddanelse blev stiftet, da kommunernes uddannelsesudvalg, IMAK og ICC i Grønland holdt møde tirsdag 29. oktober, hvor IMAK’s formand, Birthe Møller Therkildsen, blev valgt som gruppens formand. Arkivfoto Foto © : IMAK
Skrevet af Malik Brøns
01. november 2019 13:29

Det skete på et møde 29. oktober.

Formålet med gruppen er at dele erfaringer mellem inuitregionerne i Canada, Alaska, Tjukokta og Grønland.

Tirsdag 29. oktober holdt kommunernes uddannelsesudvalg, lærernes organisation IMAK og ICC Grønland et møde, hvor der blev stiftet en rådgivende gruppe, som skal beskæftige sig med uddannelse blandt Inuit regionerne.

LÆS OGSÅ Vi skal i højere grad udnytte de ældres viden

På mødet blev IMAK’s formand, Birthe Møller Therkildsen, valgt som formand for gruppen.

Idéen om gruppen stammer fra en stor Inuit Uddannelseskonference, som ICC arrangerede i 2018 i Nuuk.

Gruppen er dannet, så medlemmerne kan dele erfaring med hinanden, for på den måde at styrke Inuit kulturen og deres værdier.

Det forklarer formanden, Birthe Møller Therkildsen.

LÆS OGSÅ Både modersmål og fremmedsprog er vigtigt

- Med hensyn til folkeskolen, så skal vi finde ud af hvordan vi kan dele vores erfaringer mellem hinanden. For eksempel, står vi ret godt i forhold til undervisning på grønlandsk i vores folkeskoler her i landet. Og hvordan kan vi så drage den erfaring videre til Canada, Alaska og Tjukotka, fordi de ikke har lige så gode forhold som os, siger hun.

LÆS OGSÅ Inuit i Canada og Alaska kan lære af Grønland

Rådet skal også finde ud af, hvordan man kan bevare en del af den grønlandske kultur.

- For eksempel i Sydgrønland er der noget der hedder kippartarneq, som handler om at tage på sommerboplads, hvorfra der er jagt. De lokale mener, at traditionen er i fare for at blive glemt, siger hun.

Men rådet skal ikke kun give erfaring videre til de andre lande, de skal også hente inspiration.

LÆS OGSÅ ICC-konference om uddannelse begynder i dag

- I Inuitregionerne i Canada, Alaska og Tjukotka er de gode til at bruge viden og erfaring hos de ældre, og de ældre nyder stor respekt. Og her skal vi finde ud af, hvordan de gør det, siger hun.

Foreløbig består rådet af Birthe Møller Therkildsen og Kattie Egede Motzfeldt, der er skoleinspektør i Nuussuup Atuarfia i Nuuk. Kommunerne skal hver også udpege en repræsentant, mens ICC Grønland skal fungere som sekretariat.