IA'er: Fangst og turisme hænger ikke sammen

Det er på tide at se på reglerne for hvalfangst, mener IA'er, som ikke ser en bæredygtig fremtid for begge erhverv i Nuuk Fjorden.
Foto © : KNR/Martin Arkalo Sørensen
17. juni 2016 15:13

Det er nødvendigt at træffe beslutning om der i Nuuk skal satses på hvalfangst eller turisme, for de to ting går ikke hånd i hånd, siger medlem af kommunalbestyrelsen for IA, Malene Lynge.

Naalakkersuisut vil ikke lave om på reglerne, da det ifølge Vittus Qujaukitsoq ville være at tilgodese et erhverv frem for et andet.

Læs også Qujaukitsoq sender Nuuks hvalturister til Maniitsoq

Ved ikke at gøre noget har det ene erhverv dog påvirket det andet, da turistoperatørerne har måtte opgive hvalsafarier. De faste hvaler er nemlig væk.

Foto © : Sermersooq

Malene Lynge, Formand for Udvalget for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv. Sermersooq

Hænger ikke sammen

Derfor skal der gøre noget, mener kommunalpolitikeren.

- Hvis vi gerne vil udvikle turismen og gerne vil satse på turismen som erhvervsudvikling, så kan vi ikke fange hvaler her i fjorden samtidigt. Jeg mener simpelthen ikke de hænger sammen de to ting, siger Malene Lynge, IA.

Læs også Atassut: Vi skal ikke fjerne Nuuks trækplaster

Derfor mener hun, at det er på tide at træffe beslutning om, hvem der skal ha fortrinsret til hvalerne i Nuuk Fjorden. Turisterne med deres kameraer eller fangerne med deres harpuner.

Mulighed for at lave regler

Og her har kommunalbestyrelsen en rolle at spille, ifølge loven om beskyttelse og fangst af store hvaler.

§ 32: Kommunalbestyrelsen kan udstede kommunalvedtægter med nærmere retningslinjer for udførelsen af hvalfangst og hvalsafari, lyder paragraffen.

- Det er noget, jeg personligt godt kunne tænke mig, at vi gik ind og kiggede på og definerede nærmere. Fordi, uanset hvordan vi vender og drejer det, vil vi gerne udvikle turismen, men vi vil også gerne fange hvaler, siger hun.

Læs også Turismen skal beskyttes

Og her er det nødvendigt med en beslutning, mener Malene Lynge.

- Vi bliver nødt til at tage en diskussion om vil vi det ene eller det andet, for som jeg ser det, kan de to ting ikke gå hånd i hånd, siger Malene Lynge.