Atassut: Vi skal ikke fjerne Nuuks trækplaster

Der er kommet fornyet røre om hvalturismen, efter at naalakkersuisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq (S), fornyligt under en Qulaarpaa-debat sagde, at den måske havde en større fremtid i Maniitsoq end i Nuuk.
15. juni 2016 16:25

I hvert fald vil han ikke gøre noget for at beskytte det erhverv, der lider under, at hvalfangere har dræbt alle Nuuk Fjordens stedtro hvaler.

Den udmelding møder dog hård modstand fra både koalitionspartiet Atassut og fra en turoperatør, der selv har en fortid i Naalakkersuisut.

Læs også Qujaukitsoq sender Nuuks hvalturister til Maniitsoq

Men det er ikke så lige til at henvise turister, der gerne vil på hvalsafari, til at tage til Maniitsoq

- Det er lige præcis den, som ikke kun jeg, men mange i turistbranchen, reagerer på. At det skulle være nemt at tage til Maniitsoq og se på hvalerne, siger Jens B. Frederiksen, der sejler turister ud i Godthåbsfjorden og tidligere var medlem af Naalakkeruisut for Demokraterne.

Han får opbakning fra koalitionspartiet Atassut, som mener, at det vil svække turismen her i landet, hvis der skal lægges fordyrende ekstra rejser ned over turisterne.

LÆS OGSÅ Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig for turismen

Endeligt peger Atassut på, at der i en tid, hvor man vil investere stort i lufthavne, er behov for en sammenhængende politik, der styrker turismen og dermed grundlaget for en lufthavn.

- Hvis Nuuk, der også er kendt for at have hvaler i Nuuk Fjord, ikke længere kan tilbyde denne oplevelse, der må anses være enestående - en hovedstad med adgang til hvalsafari direkte fra land - vil turisterne miste endnu en grund til at komme til Nuuk.

- Hvorfor skal vi så udbygge lufthavnen i Nuuk? sprøger Steen Lynge, Atassut.

Derfor er det utilfredsstillende og usammenhængende, hvis Naalakkersuisut har den politik, som blev udmeldt af Naalakkersuisut for Erhverv, lyder det i en kritisk udmelding fra Atassuts medlem af Inatsisartut Steen Lynge.

- Hvis det netop er pukkelhvaler, så er der en væsentligt større sandsynlig for at se pukkelhvaler i Maniitsoq, og det er måske der, man bør satse på at udvikle hvalsafari, sagde naalakkersuisoq for erhverv og turisme, Vittus Qujaukitsoq, i debatprogrammet Qulaarpaa, i torsdags.