- Vi oplever, at det er et problem, at våben ligger frit tilgængelige og er frit anvendelige, siger Bjørn Tegner Bay, der er politimester i Grønlands Politi.

IA vil stramme våbenloven for at undgå selvmord og ulykker med børn

Aaja Chemnitz Larsen (IA) vil stramme våbenloven for at beskytte børn og psykisk sårbare. Grønlands Politi genkender problemet.

I sidste uge var tre teenagere under 18 år involveret i en vådeskudsulykke i Narsaq. En af de tre drenge kom alvorligt til skade, da salonrifflen gik af, men han slap heldigvis med livet i behold. 

Det er dog ikke alle, der er så heldige. 

LÆS OGSÅ Politi: Niårig døde af vådeskud

Her i landet findes der nemlig flere eksempler på, at børn er omkommet i forbindelse med vådeskudsulykker.

Lås på våben kan redde liv

Da Aaja Chemnitz Larsen (IA) i sidste uge talte ved Folketingets åbning, slog hun fast, at mange vådeskudsulykker og selvmord kan undgås, hvis det bliver sværere for børn og psykisk sårbare at få adgang til våben. 

Derfor mener hun, at der bør sættes lås på våbnene, så man måske kan undgå episoder, som den man oplevede i Narsaq i sidste uge: 

- Jeg foreslår, at der kommer lås på, så man sikrer våbnene. Langt de fleres af os har våben derhjemme fordi, at vi har en fangstkultur, og det skal vi respektere, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Selv peger hun på, at det skal være et krav at bruge de såkaldte aftrækkerlåse. De gør det umuligt at bruge våbenet og er både nemme og billige at anskaffe. 

- På den måde vil vi alle sammen være med til at forebygge selvmord og vådeskudsulykker, siger hun.  

Ideen, med at indføre et krav om at man skal have en aftrækkerlås på sit skydevåben, går ud på, at man skal gøre det mere vanskeligt for uvedkommende at bruge et våben ved det første og nemme forsøg.  

Det vil måske give børn og psykisk sårbare, som er i risiko for at begå selvmord, tid til at komme på bedre tanker og lade våbnet ligge, vurderer Aaja Chemnitz Larsen. 

Slut med at gå til begravelse for børn og unge

Aaja Chemnitz Larsens motivation for at foreslå en stramning af våbenloven har en helt personlig vinkel. Hun har nemlig selv haft både vådeskudsulykker og selvmord inde på livet: 

- Det var først, da vores børn mistede nogle af deres venner til selvmord, at det gik op for mig, at det også var noget, som jeg selv havde oplevet som ung, og noget der var relativt normalt.

- Det er lidt tankevækkende, at vi som samfund ikke har formået at gøre noget mere i forhold til at nedbringe antallet af selvmord. Og så er der vådeskudsulykker, som er tragisk for alle i familien, siger Aaja Chemnitz Larsen. 

Politiet: Det er et problem, at våben ligger frit fremme

Også hos Grønlands Politi kan de genkende problemet med, at våben er nemme at få fat i for folk, som ikke bør være i besiddelse af våben. 

Det siger politimester i Grønlands Politi Bjørn Tegner Bay:

- Vi oplever, at det er et problem, at våben ligger frit fremme og er frit anvendelige. Jeg tænker særligt på børn, som får fat i skydevåben og på tragisk vis kommer til at skyde hinanden. 

- Jeg tænker også på selvmord og selvmordstrusler, hvor vi oplever, at den nemme adgang til funktionelle skydevåben gør, at man har en større mulighed for at få udført sit selvmord. 

Politimesteren er også enig med Aaja Chemnitz Larsen i, at det vil være en god ide, hvis man øger sikkerheden omkring våbnene: 

- Enhver form for anordning, der vil vanskeliggøre den umiddelbare brug af et skydevåben vil være meget, meget ønskeligt. For mig er det ikke så vigtigt, hvordan våbenet bliver låst, bare de bliver umulige for uvedkommende at bruge, siger Bjørn Tegner Bay.

Hvis der skal indføres et krav om lås på våben i Grønland, skal lovforslaget først vedtages i Danmark, da våbenloven hører under Folketinget. 

Før det kan ske, skal forslaget dog have opbakning i Inatsisartut.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt