IA vil sikre bedre vilkår til børnefamilier med penge fra administration

Inuit Ataqatigiit går til valg med børnefamilierne på dagsordenen. Partiet vil arbejde for at styrke den arbejdende børnefamilie, og for at nå deres mål vil de blandt sikre bedre arbejdsvilkår for pædagoger.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
20. april 2018 15:25

Inuit Ataqatigiit går til valg med børnefamilierne på dagsordenen. Partiet vil arbejde for at styrke den arbejdende børnefamilie, og for at nå deres mål vil de blandt sikre bedre arbejdsvilkår for pædagoger.

- Fordi vi ønsker at give et fundament og en nemmere hverdag for de mest hårdarbejdende børnefamilier, siger medlem af Inuit Ataqatigiit Muté B. Egede.

Han mener, at den arbejdende børnefamilie bør have mere tid til hinanden i en travl hverdag.

Nemmere hverdag

Blandt andet foreslår han forlængelse af barselsorloven, både for mor og far, flere boliger, som er tilpasset børnefamilier og fleksibelt arbejdsmarked med bedre mulighed for flextid for forældre. 

Og så skal dem som passer børnene have bedre arbejdsvilkår: Pædagogernes løn skal hæves.

Midlerne til de øgede udgifter vil partiet skaffe ved at formindske udgifterne til bureaukratiet. 

LÆS OGSÅ Angajoqqaanngorlaat sulinngiffeqarnerat pitsanngorsarniaraa

- Vi kan hente pengene fra administrationen, som vi kan se, vi bruger mange millioner på, og udgifter, der blot stiger hele tiden. Der vil vi hente pengene derfra for at løfte opgaven, siger han.

Bedre familieforhold er også oppositionspartiets Demokraternes mærkesag.

Nivi Olsen har regnet på, at det vil koste 15 millioner kroner om året, hvis pædagogerne skal have mere i løn.

Afslag til oppositionen

Og det gjorde hun tilbage i 2017, da hun forhandlede med Naalakkersuisut om netop det samme under udarbejdelsen af finansloven.

- For os er det vigtigst at løfte pædagogernes vilkår, fordi halvdelen af dem er ufaglærte, og hvis vi skal tiltrække pædagoger i børnehaver og vuggestuer, så bliver det nødt til at kunne betale sig at arbejde der. Men, der fik vi meget klart afslag, siger Nivi Olsen og tilføjer, at hun er glad for, at Inuit Ataqatigiit har ændret kurs:

LÆS OGSÅ Aningaasanut inatsit akitsuutinit nutaanit 85 millionit koruuninut missingersuuteqartoq

LÆS OGSÅ Perorsaasut akissarsiaat qaffanneqartariaqartut

- Så tror jeg, at vi kan realisere det efter valget. Men, jeg synes, at det er synd, at der skal være valg, før man overhovedet løser nogle problemer.

Muté B. Egede forsikrer, at forslaget bliver gennemført:

- Vi kan se, at der på tværs af partierne er opbakning til forslaget. Derfor vil vi i den nye valgperiode sikre, at forslaget bliver gennemført, selvfølgelig sammen med organisationerne og arbejdsgiverne, siger Muté B. Egede.