IA tager hul på landsmøde - og der er ny bejler til posten som næstformand

I dag og i weekenden samler landets største parti sig til landsmøde i Nuuk.
Nuværende formand, Múte B. Egede, er indtil videre den eneste, der stiller op til formandsvalget på søndag. Foto © : Malik Brøns / KNR
17. september 2021 12:11

I aften begynder landsmødet for landets største parti, Inuit Ataqatigiit.

Det sker i Godthåbhallen i Nuuk klokken 19:00.

Her skal partiets medlemmer fra hele landet debattere partiets politik, og på søndag skal de stemme til hovedbestyrelsen. 

- Der er god stemning, siger Jensine Bertelsen, der er politisk redaktør ved Sermitsiaq AG. Hun følger dagens møder i Godthåbshallen. 

- I dag er der temadag, hvor børne- og ungeområdet bliver diskuteret. Senere er det fiskeri og lufthavne, de skal diskutere, siger hun.

Netop socialpolitikken førte IA valgkamp på. Koalitionen oprettede et departement til børn, unge og familier efter valget, og Muté B. Egede satte Eqaluk Høegh ind som naalakkersuisoq. 

LÆS OGSÅ Eqaluk Høegh trækker sig som naalakkersuisoq

Han sygemeldte sig dog hurtigt med stress - og for tre uger siden trak han sig helt som naalakkersuisoq. 

I dag er Mimi Karlsen fungerende naalakkersuisoq for børn, unge og familie. Hun er også naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked. 

Der var ellers stor opbakning til idéen med at udnævne en naalakkersuisoq og lave et departement for børn og unge efter valget fra især MIO's børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge.

- Jeg har mange store forventninger til det nye departement. En af dem er jo selvfølgelig, at der er meget stor brug for, og længe har været brug for, at hele området bliver koordineret tværfagligt. Det er en af de ting, vi har savnet og råbt efter i mange år, sagde hun.

Aaja Chemnitz vil være næstformand

Nuværende formand, Múte B. Egede, er indtil videre den eneste, der stiller op til formandsvalget på søndag. Ifølge Jensine Bertelsen nyder han meget stor opbakning. 

Til gengæld er der samme dag udsigt til kampvalg til posten som næstformand, for partiets folketingsmedlem vil gerne overtage den.

LÆS OGSÅ Corona udskyder Inuit Ataqatigiits landsmøde

Vi ved, at den meget vellidte og populære Aaja Chemnitz Larsen stiller op som organisatorisk næstformand, siger Jensine Bertelsen.

- Lige nu sidder Agathe Fontain på posten, og hvis hun er interesseret i at fortsætte, så kommer der kampvalg. 

Hvordan går det egentlig?

I morgen skal Inuit Ataqatigiit diskutere partiets landspolitiske og kommunale arbejdsprogram.

Alt fra sundhed til lufthavnsbyggerierne vil blive taget op til debat - og en skattereform er også på dagsordenen. IA vil nemlig gerne væk fra den flade beskatning, der er i Grønland nu. I stedet skal de, der tjener meget, betale mere i skat, og de, der tjener mindre, betale mindre til landskassen.

Men det, som Jensine Bertelsen glæder sig mest til, er en evaluering af samarbejdet i koalitionen:

Jeg er mest spændt på at se, hvordan partiet selv vil vurdere de første måneder, siden koalitionen blev stiftet. Føler IA, at de er i skyggen af Naleraq? Eller er de tilfredse med koaltitionen?, siger hun.