Naalakkersuisoq for finanser siger, at ubesvarede spørgsmål vil blive besvaret skriftligt. Og det skal gøres så hurtigt som muligt, mener Múte Bourup Egede.Foto: KNR

IA: Samråd gav flere spørgsmål end svar

Pensionsklemmen går ud over mange borgere, så der må handles hurtigt, mener formand for Inuit Ataqatigiit, Múte Bourup Egede.

Det åbne samråd, som Finans- og Skatteudvalget i går holdt om pensionsballaden, gav flere spørgsmål end svar.

Det mener formand for Inuit Ataqatigiit, Múte Bourup Egede. Han er også medlem af udvalget og var derfor en af dem, der bedt naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), om at møde op i åbent samråd.

For nu skal der komme et overblik over sagen om den obligatoriske pension, for mange er ramt, siger Múte Bourup Egede.

- Lige nu er der rigtig mange borgere i Grønland, der er ramt af den her sag. Vi er nødt til at komme med nogle løsninger, så folk ikke bliver ramt skævt i hele denne sag.

Loven om obligatorisk pension blev vedtaget i 2016. Men det er først nu, at konsekvensen falder, for dem der ikke har betalt nok til pensionen. Det sker ved, at folks trækprocent er blevet forhøjet. Og det har fået kritikken til at hagle ned, for flere mener ikke, at de har fået information om problemerne, før skattekortet kom dumpende ind ad brevsprækken.

LÆS OGSÅ Flere udfordringer med nye pensionskrav

Múte Bourup Egede anerkender, at Naalakkersuisut har bestræbt sig på at svare på spørgsmålene under samrådet. Det var dog nogle spørgsmål, der ikke blev besvaret, så sagen blev ikke fuldt belyst under samrådet, siger Múte Bourup Egede.

- Jeg mener, at der er kommet flere spørgsmål end svar, fordi meget centrale spørgsmål i hele den her sag ikke er blevet besvaret endnu, siger han. 

Som eksempel nævner han, at der, ifølge IA-formanden, er en juridisk dokument, som nu bliver behandlet af kammeradvokaten, og som endnu ikke er blevet fremlagt til hverken udvalget eller offentligheden, som noget, der vækker spørgsmål.

- Der kan være mange centrale elementer i den dokument, siger Múte Bourup Egede.

Vittus Qujaukitsoq siger, at ubesvarede spørgsmål vil blive besvaret skriftligt senere. Og det skal gøres så hurtigt som muligt, mener Múte Bourup Egede.

LÆS OGSÅ Udvalgsformand: Åbent samråd var en succes

- Vi er nødt til at handle, og vi er nødt til at vide, hvilke handlemuligheder, vi har. Og derfor synes jeg, at Naalakkersuisut straks skal være klar med de besvarelser af de centrale spørgsmål, vi har stillet, siger Múte Bourup Egede.

Til gengæld maner formand for Inatsisartuts finans- og skatteudvalg, Hermann Berthelsen (S), til ro.

- Naalakkersuisut må have mulighed for at lave ansvarlige undersøgelser, før de først senere lægger deres svar frem. Det mener jeg ikke kan være anderledes, siger Hermann Berthelsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt