IA om udvalgsberetning: Nu skal vi se, om der vil være konsekvenser

Formand for oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit Múte Borup Egede er tilfreds med Revisionsudvalgets beretning om den såkaldte stenbiddersag.
- For det første er vi tilfredse med, at Revisionsudvalget har påpeget de ting, som vi har påpeget – at der er nogle ting, som ikke hænger sammen i den her sag, siger Múte Borup Egede (IA). Foto © : KNR / Malik Brøns
08. september 2020 16:48

- Der er det politiske efterspil, der skal komme nu, efter Revisionsudvalget har været i gang med den her sag. Nu ligger bolden hos Inatsisartut, som så skal tage beslutning over hvilke konsekvenser, der skal komme ud af den her sag.

Det siger Inuit Ataqatigiits formand, Múte Borup Egede.

Kort om stenbider-sagen:

 

12. maj besluttede Naalakkersuisut at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

 

Det var en politisk beslutning, der lagde grund for genåbningen af to områder.

 

Det var i området nord for Paamiut og til og med Kangerlussuaq. Det var ellers meddelt en uge før, at man havde lukket for indhandlingen af stenbidere.

 

IA: Var Kim inhabil?

Sagen om inhabilitet begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede fokus over på den.

 

Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

 

Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider.

 

Naalakkersuisut hyrer advokat

Da kritikken begyndte at vælte ned over Kielsen, sendte formanden for Naalakkersuisut selv sagen til vurdering hos advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Kim Kielsen handlede ikke i strid med reglerne om inhabilitet, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde udlejet sin båd til en fisker. Det konkluderede Advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Revisionsudvalg rejser skarp påtale

Inatsisartuts Revisionsudvalg har efterfølgende udgivet dets beretning om sagen.

 

Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".

 

- Udvalget påtaler skarpt og henleder særligt Inatsisartuts opmærksomhed på, at Formanden for Naalakkersuisut ikke, i denne sag, har været opmærksom på habilitetsspørgsmålet.

 

Disse bemærkninger er, ifølge en særlig skala, den mest kritiske bemærkning inden for revisionsudvalgets vurderende bemærkninger.

 

LÆS OGSÅ Erik Jensen om stenbidersag: Naalakkersuisut har været hård at kæmpe med

Revisionsudvalget har i tre måneder undersøgt forløbet, om hvorvidt formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker.

Formanden for Revisionsudvalget, Erik Jensen (Siumut), har kritiseret Naalakkersuisut for at holde oplysninger tilbage i forbindelse med udvalgets undersøgelse. Han opfordrer Inatsisartut at kigge på de forhold, som udvalget har arbejdet under.

IA tilfredse med udvalgets beretning

Men Múte Borup Egede er tilfreds med udvalgets beretning:

- For det første er vi tilfredse med, at Revisionsudvalget har påpeget de ting, som vi har påpeget – at der er nogle ting, som ikke hænger sammen i den her sag.

LÆS OGSÅ Revisionsudvalget rejser skarp påtale af Kielsen i stenbidersag

Han mener, at der er to ting, som ikke hænger sammen i Naalakkersuisuts forklaring: 

- For det første, at formanden for Naalakkersuisut burde ikke have været til stede under afgørelsen af den her sag.

- Men også den anden del, hvor Revisionsudvalget påpeger, at Naalakkersuisut har tilbageholdt nogle oplysninger, som Inatsisartuts Revisionsudvalg har haft brug for og deres arbejde med at redegøre den her sag.

Kim afviser lovbrud

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), har tidligere overfor KNR afvist at have overtrådt reglerne om inhabilitet. Alt er foregået efter reglerne, sagde han.

- Habilitetsspørgsmålet passer ikke ind i denne sag. Hvis jeg deltog i fiskeriet, var der tale om et habilitetsspørgsmål. Men de (fiskeren, red.) lejer en båd, lød det fra Kim Kielsen tilbage i juni.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen afviser beskyldninger: Jeg var ikke inhabil

KNR har forsøgt at få et interview med Kim Kielsen. Han har dog på nuværende tidspunkt ingen kommentar til Revisionsudvalgets beretning, skriver Formandens Departement i en mail.