IA-lokalformand: Der er noget helt galt

Skandalen omkring partiformanden for Partii Inuits manglende godkendelse til at sidde i Inatsisartut har fået IA´s lokalformand i Nuuk, Nikoline Ziemer, helt op i det røde felt. Hun kalder det slet og ret et stort demokratisk problem.
Skrevet af Peter Troelsen
05. april 2013 13:27

Nikku Olsen fik et fremragende valg, og sikrede partiet to mandater i Inatsisartut. Havde partiet ikke haft hans stemmer, ville det nok være tvivlsomt om partiet overhovedet var blevet repræsenteret. Nikku Olsen fik 1126 stemmer ud af partiets samlede stemmetal på 1930.

- Der er noget galt i Grønland, når enhver kan stille op, og opnå et kanonvalg, for derefter at blive kendt uvalgbar! Det er især et stort demokratisk problem, at landet har brugt ressourcer på et nystiftet parti, som i den grad har ført vælgerne bag lyset. Ressourcer i form af valgkampstøtte og midler og sendetid i det offentligt ejede KNR. At kandidater ikke baggrundstjekkes, før de får lov at blive valgbare, så vælgerne kan blive sparet for den ydmygelse, som man ser i dag, tordner Nikoline Ziemer.

Hun er heller ikke sen til at lange ud efter Siumut, der har lavet et tæt samarbejde med Nikku Olsen i den fase, hvor koalitionen blev dannet. Der sad Nikku Olsen som chefforhandler for Partii Inuit, og han var også med, da det nye Naalakkersuisut blev præsenteret for offentligheden.

- Siumut må stå med en mærkelig smag i munden, når de har indgået i en koalition med et parti, hvis legitimitet i dag røg sig en tur. I dag har vi nu fået en minister fra Parti Inuit med 75 personlige stemmer og de to siddende mandater med hver 211 og 143 personlige stemmer. Tilsammen har de ikke engang kunnet mønstre det, som udløser et ½ mandat på de ca. 970 stemmer, der skal til. Det er grotesk at vores skrøbelige nye demokrati på den måde skal holdes for nar, fastslår Nikoline Ziemer Hun fortsætter:

- Jeg mener at der er et grundlæggende demokratisk problem, som bør efterses af den nyvalgte Inatsisartut og revideres, således at den slags ikke gentager sig. Man må kunne erklæres valgbar, inden kandidaturet godkendes til valglisterne. Det må kunne lade sig gøre?