Servicekontrakter: IA kvitterede for forringelser

Der er sket serviceforringelser på passagerbefordringen med de nye servicekontakter, og det skal have konsekvenser for den ansvarlige. Så klar har kritikken blandt andet lydt fra Inuit Ataqatigiits Aqqaluaq B. Egede. Han har dog selv været med til at sætte rammerne for aftalen og har kvitteret for, at den nye ramme kunne gå udover servicen.
Foto © : KNR
20. oktober 2016 07:38

- Selvsagt er der én, der har ansvaret for forringelserne, og ansvaret skal have følger, skriver Aqqaluaq B. Egede i en pressemeddelelse 29. september, hvor han kræver Knud Kristiansen stillet til ansvar for servicekontrakterne.

Men det hører med til historien, at finans- og skatteudvalget har udstukket rammerne for servicekontrakterne, og her er Aqqaluaq B. Egede næstformand.

Ifølge korrespondance mellem udvalget og Naalakkersuisut, slog finans- og skatteudvalget flere gange fast overfor Naalakkersuisut, at der ikke skulle bruges flere penge på servicekontrakterne, end der var lagt op til i finansloven:

- Finans- og Skatteudvalget finder ingen anledning til at diskutere den økonomiske ramme i sagen, skriver finans- og skatteudvalget i en orientering til Naalakkersuisut 28. april 2016.

Læs også Kielsen: Inatsisartut har selv godkendt økonomien i servicekontrakterne

I et svar til samme udvalg gør naalakkerusisoq for bolig, byggeri og infrastruktur, Knud Kristiansen, opmærksom på, at den fastsatte økonomiske ramme kan medføre serviceforringelser.

- Såfremt den økonomiske ramme fastholdes, og det fastholdes at passagernes egenbetaling ikke må stige, kan Grønlands Selvstyre blive nødt til at reducere kvaliteten, komforten eller andre for samfundet vigtige faktorer, skriver Knud Kristiansen til udvalget 6. maj.

På trods af disse oplysninger godkendte finans- og skatteudvalget på et møde 11. maj, at departementet for bolig, byggeri og indfrastruktur kunne indgå nye servicekontrakter på transport området.

Læs også KANUKOKA-formand: Helt uacceptabelt og noget rodet

Aqqaluaq B. Egede fastholder dog, at udvalget var blevet lovet samme service, selvom det modsatte fremgår af svaret fra Knud Kristiansen.

- Da naalakkersuisut fremkom med servicekontraktudkastet, blev der sagt, at selvom midlerne til servicekontrakten er mindre, skal servicen ikke forringes. Det var det grundlæggende, da Inatsisartut sagde ja til servicekontrakterne, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR.

Først da de færdige kontrakter var til høring i finans- og skatteudvalget kom der en mindretalsudtalelse fra Inuit Ataqatigiit om serviceforringelserne. Men da havde udvalget ikke længere reel magt over servicekontraktene.

Læs også Martinussen: Udvalg uden skyld i langstrakt servicekontraktforløb

IA har krævet, at servicekontrakterne annuleres eller forbedres med en ekstrabevilling. Aqqaluaq B. Egede har dog ikke svar på hvor pengene til disse skal findes.

- Det er op til Naalakkersuisut, siger Aqqaluaq B. Egede.