Kim Kielsen holdt sin sjette nytårstale 1. januar.Foto: Naalakkersuisut

IA kritiserer Kielsens nytårstale: Savner visioner for fremtiden

Hvordan kommer vi videre med at gøre borgernes vilkår i hverdagen bedre, spørger IA.

Endnu et år - endnu en nytårstale fra formanden for naalakkersuisut. Den slags kalder på politiske reaktioner, og både Demokraterne og Partii Naleraq har været ude med riven.

Der er absolut heller ikke mange positive ord at spore fra det største oppositionsparti, IA. Her mener formand Muté Borup Egede ikke, at der er mange konkrete visioner for landet i talen.

LÆS OGSÅ Video: Se hele Kim Kielsens nytårstale

- Hvad er det for en fremtid, vi går i møde? Hvilken fremtid er det, vi skal arbejde for sammen, spørger han.

- Hvilke mål skal vi have for at forbedre borgernes hverdag? Vi savner fælles forestillinger om fremtiden for samfundet.

Ikke et ord om nye afgifter

Kim Kielsens nytårstale handlede om meget forskelligt: Sociale problemer i blandt andet Tasiilaq, stigende investeringsinteresse for Grønland, erhvervsmuligheder, arbejdspladser og amerikanske interesser.

- Hvad der sker i Grønland, skal være til gavn for Grønland, lød det fra Kim Kielsen. 

En anden overskrift for 2019 har været lufthavne, hvor lufthavnspakken til omkring 3,6 milliarder kroner kom i gang med udvidelsen af lufthavnen i Nuuk.

LÆS OGSÅ Nivi Olsen: Offermentaliteten fylder for meget i samfundet

I år går arbejdet også i gang med lufthavnene i Ilulissat og Qaqortoq. Men det stopper ikke der. I nytårstalen fortalte Kim Kielsen, at planerne for landingsbaner til otte mindre byer vil blive udarbejdet i løbet af året.

Men én ting blev ikke nævnt – de nye afgifter på blandt andet sukker, alkohol og cigaretter, som var medvirkende til store demonstrationer foran Inatsisartut to onsdage i november. Afgifter, der blev indført over en nat.

Hvordan kommer vi videre?

Og det falder Muté Borup Egede for brystet:

- Der blev hentet mange penge fra borgernes lommer gennem afgifter i året, der gik. Så hvordan kommer vi videre med at gøre borgernes hverdagsvilkår bedre, spørger han.

Partii Naleraq er enige:

- Vi er selvfølgelig lidt skuffede over indholdet. Der bliver primært refereret til, hvad Inatsisartut har besluttet, og ud over det er der ingen visioner. Vi hører ingenting om, hvad han vil gøre for befolkningen i dagligdagen, og hvad der er næste skridt, siger Pele Broberg, der er medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq.

Også støttepartiet Demokraterne er for eksempel utilfreds med, at Kim Kielsen ikke satte ord på en offermentalitet, som Demokraternes formand, Nivi Olsen, mener, fylder alt for meget i samfundet.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl