IA-kandidat: KANUKOKA er frådseri

KANUKOKA er overflødig og koster alt for mange skattekroner. Sådan lyder det fra IA's Mille Søvndahl Pedersen. KANUKOKA's formand Martha Abelsen (S) er lodret uening. Hun mener, at landsforeningen har travlt som aldrig før.
21. marts 2013 08:10

Kandidat for IA til kommunalvalget og bestyrelsesmedlem i Kommuneqarfik Sermersooq, Mille Søvndahl Pedersen, vil gøre op med fryns og fede honorarer til politikere som sig selv.

Kommunernes landsforening KANUKOKA er et godt eksempel på en holdeplads for lige netop "fryns og bengnaveri", som hun udtrykker det.

Ikke mindst KANUKOKA-formandens årlige honorar på 495.000 kroner betragter Mille Søvndahl Pedersen som en "fyrstelig hyre":

- Man skal se det i lyset af hvor meget arbejde, der ligger i det. Det er jo ikke et fuldtidsarbejde at være formand for KANUKOKA, siger Mille Søvndahl Pedersen.

Hun påpeger at formanden, som p.t. er Martha Abelsen fra Siumut, oveni får 135.000 kroner i årligt vederlag som kommunalbestyrelsesmedlem.

Men formanden selv mener, at hendes honorar er godt givet ud:

- Formanden er der jo fuldtid, selvom man har droslet det ned til at skulle være en halvtidsfunktion. Det er det jo langt, langt fra. Og det er ikke kun de møder, bestyrelsen holder, som er formandens funktion. Formanden har mange andre funktioner som samlende enhed for alle fire kommuner, siger KANUKOKA's formand Martha Abelsen, som også genopstiller til kommunalvalget i Kommuneqarfik Sermersooq.

Men det er ikke kun formandens gage, som Mille Søvndahl Pedersen synes er fråds med skattekroner. KANUKOKA er i det hele taget gået hen og blevet overflødig, mener hun:

- Jeg mener det er helt okay og på sin plads at overveje hvorvidt KANUKOKA overhovedet har sin beretiigelse i dag, hvor vi kun er fire kommuner.

Mille Søvndahl påpeger at KANUKOKA ligger inde med aktiver for cirka 54 millioner kroner. De penge kunne i hendes øjne bruges på langt mere fonuftige ting:

- KANUKOKA's økonomi kunne sagtens bruges på en meget bedre måde. Kommunerne har ikke råd til at betale et højt kontingent, fordi vi vil bruge pengene på borgerne. Vi har underskud, vi magler penge til velfærd, vi mangler penge til næsten alt, så derfor er det altså nødvendigt, at vi ser på hvordan vi kan bruge pengene bedre, siger altså IA's Mille Søvndahl Pedersen.

Men formanden mener tværtom, at der er mere brug for KANUKOKA nu end før kommunesammenlægningen:

- Andre typer opgaver er dukket op, som kræver yderligere koordinering. Fra at vi har været en sammenslutning, hvor vi ligesom skulle sikre hjælp til de mindre kommuner, er det blevet til, at arbejdet har fået mere koordinerende karakter. Samtidig med at mange af de funktioner, som KANUKOKA tidligere havde, er bibeholdt, lyder det fra formand Martha Abelsen.

Hun pointerer i øvrigt, at KANUKOKA har slanket sig gevaldigt. Mille Søvndahl Pedersen fastholder derimod, at slankekuren slet ikke har været omfattende nok.