IA i Folketinget: Behov for reformer og krigs-høring

Johan Lund Olsen satte ord på IA’s ønsker under Folketingets åbningsdebat.
Johan Lund Olsen hold tale i Folketingets åbningsdebat.
09. oktober 2014 16:49

CHRISTIANSBORG: Økonomiske reformer i Grønland, krav til den danske finanslov og medinddragelse, før Danmark drager i krig.

Det var hovedoverskrifterne i talen fra Inuit Ataqatigiits Johan Lund Olsen, da han torsdag deltog i Folketingets åbningsdebat.

Det afgående Naalakkersuisut fik til start en verbal lussing for sin regeringsførelse det seneste halvandet år, hvorefter Johan Lund Olsen slog fast, at der er behov for økonomiske reformer i Grønland. Reformer, som IA er villige til at lave, hvis partiet bliver en del af Naalakkersuisut efter valget 28. november, lød det. 

Juridiske faderløse på finansloven

I efteråret skal den danske finanslov for 2015 forhandles på plads, og her understregede Johan Lund Olsen, at især det grønlandske retsvæsen og kriminalforsorgen igen i år bliver et omdrejningspunkt i forhandlingerne med finansminister Bjarne Corydon (S).

Også hjælpen til socialt udsatte grønlændere i Danmark står på ønskelisten til forhandlingerne, hvor IA mener, der fast skal afsættes penge til sociale projekter. Derudover skal hjælpen til de juridisk faderløse grønlændere også styrkes.

Desuden rakte IA også ud til Danmark om i samarbejde at indgå ‘strategier og lovgivningsmæssige rammer, som skaber stabilitet’ i forhold til investorer og selskaber på olie- og mineralområdet. 

Grønland skal høres før krigsdeltagelse

Sidst, men ikke mindst, mindede Johan Lund Olsen sine danske kolleger om, at Grønland og Færøerne har egne parlamenter, men ingen af disse er blevet hørt i spørgsmålet om at sende bombefly til Irak. En beslutning, som Folketinget vedtog i sidste uge uden høring af de grønlandske eller færøske mandater.

- At Danmark træffer sådanne beslutninger på hele Rigets vegne uden at Færøerne og Grønland har mulighed for i det mindste at få en udtalelse med, er en fejl i ordningen. Og det er en fejl der både har skadet og kan skade forholdet mellem landene i Rigsfællesskabet. Det er også stik imod ITILLEQ-erklæringen hvor Danmark og Grønland ellers blev enige om gensidig orientering og rådslagning omkring sådanne spørgsmål også, sagde Johan Lund Olsen.

Sammen med det færøske folketigsmedlem Sjúrdur Skaale vil IA nu fremsætte et forslag om, at de nordatlantiske mandater skal høres forud for Rigsfællesskabets krigsdeltagelse.