IA: Flere afgifter med små takster er vejen frem

Grønland skal selv skabe sine egne indtægter, ikke blot sætte lid til indtægter fra udlandet. Det siger IA's politiske ordfører Aqqaluaq B. Egede, i et svar til Siumuts formand Aleqa Hammond. Løsningen er i følge IA'eren flere men små afgifter.
Aqqaluaq B. Egede Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
09. august 2011 15:41

- Vi kan ikke udvikle en grønlandsk økonomi, der alene baserer sig på indtægter fra andre lande og udenlandske selskaber, Aqqaluaaq B. Egede siger Aqqaluaq B. Egede.

Aleqa Hammond har forud for finanslovsforhandlingerne meldt ud, at hendes parti ikke vil være med til at indføre nye skatter og afgifter til dækning af Selvstyrets øgede udgifter på grund af stigningerne i el- og oliepriser. Naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen, har skønnet at stigningerne vil medføre ekstra-udgifter i størrelsesordenen 187 millioner kroner.

Aqqaluaq B. Egede opfordrer til en mere konstruktiv tilgang til det grønlandske samfunds formåen:

- Vi skal væk fra den vante tankegang hos poltikerne om, at vi ikke kan ikke selv - at vi ikke har evnerne, siger Aqqaluaq b. Egede, der mener, at løsningen er flere agifter:

- Ved at indføre flere slags afgifter, der hver især indholder mindre takster, kan vi ramme mere bredt. På den måde vil afgifterne ikke ramme så hårdt på den enkelte.

Siumuts formand mener, at den politik, der føres lige nu, betyder, at kløften mellem rig og fattig er større end nogensinde.

Men Aqqaluaq B. Egede påpeger, at problemet har eksisteret i mange år, og løsningen er i følge ham, at folk skal flyttes fra passiv offentlig forsørgelse til aktiv beskæftigelse:

- Det skal være mere attraktivt at arbejde. Man skal kunne få flere penge mellem hænderne ved beskæftigelse, siger Aqqaluaq B. Egede.