IA fastholder forslag

På trods af massiv kritik fra både danske og grønlandske politikere og eksperter, står Inuit Ataqatigiit stadig fast ved deres forslag om, at Selvstyreloven skal revideres.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
09. september 2011 13:15

- Politik er det muliges kunst, derfor handler det om vilje, hvis en bestående retsinstans skal ændres, siger folketingskandidat for Inuit Ataqatigiit, Johan Lund Olsen.

I radioavisen i går advarede grønlandsordføreren fra Dansk Folkeparti, Søren Espersen, om, at man ikke skal pille ved Selvstyreloven, fordi Grønland kan risikerer at miste mange flere penge i sidste ende - end det man ville tjene, hvis bloktilskuddet blev reguleret efter grønlandsk inflation:

- Hvis man vil ændre på et enkelt punkt i Selvstyreloven, så skal man ændre det hele. Det kan jo i sidste ende betyde, at vi forhandler om at dele olieindtægter, sagde Søren Espersen i går. Men IA er ikke enig:

- Fordi der er økonomisk gevinst for Danmark, siger de danske politikere sådan. Bloktilskudets størrelse bliver jo regnet efter inflationen i Danmark, sådan at Danmark scorer penge på det, siger Johan Lund Olsen.

Jakob Janussen, som var med til at skrive selvstyreloven, er enig med Demokraterne, som siger, at Grønlands ansigt ud af til vil blive skadet, når vi går tiggergang ved at lufte et ønske om at revidere loven.

Jakob Janussen sagde til radioavisen igår:

- Det er en kæmpe selvmål, som Inuit Ataqatigiit har begået og det er alvorligt, siger Jakob Janussen.

Johan Lund Olsen er ikke enig:

- Det er ikke et selvmål. Eksperter der ved noget om Selvstyreloven vil sige noget andet, siger Johan Lund Olsen og fortsætter:

- Vi skal huske på, at indledning til Selvstyreloven siger, at der skal være lige vilkår og respekt imellem Danmark og Grønland. Derfor kan den ene part ikke bare scorer på det, siger Johan Lund Olsen.