I weekenden får du en time foræret

Når vi i weekenden skifter fra lørdag til søndag, får vi en time foræret. Uret skal nemlig stilles en time tilbage.
I weekenden stiller næsten hele landet uret en time tilbage og overgår til vintertid. Foto © : Kristensen Mette
24. oktober 2024 13:06

Der var tidligere en faktaboks i artiklen, der beskrev, hvordan Ittoqqortoormiit ligger i en anden tidszone. Dog flyttede Ittoqqortoormiit til samme tidszone som Vestgrønland sidste gang, vi stillede på uret, og derfor er den oplysning ikke rigtig længere. KNR beklager fejlen.

Det er blevet tid til at stille på uret. Det sker i weekenden, hvor hele landet på nær Danmarkshavn og Pituffik Space Base stiller uret en time tilbage.

Det skriver naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Det sker i nattetimerne mellem lørdag og søndag. Helt præcist, når det bliver midnat, skal uret stilles en time tilbage, så klokken kun er 23.00 lørdag aften.

Samme tid hvert år

Omstillingen til vintertid sker på samme tidspunkt hvert år, nemlig den sidste søndag i oktober. Og med omstillingen går Grønland fra at ligge i tidszonen UTC -1 til at ligge i UTC -2, står der i pressemeddelelsen.

Vintertiden varer fra i weekenden til 29. marts næste år, hvor vi igen stiller på uret. Men i marts er det for at komme på sommertid.

Sommer- og vintertid er fastsat efter loven om tidens bestemmelser og selvstyrets bekendtgørelse om sommertid. De regler gælder hele landet på nær Danmarkshavn og Pituffik Space Base.

De to steder er underlagt særlige regler, skriver selvstyret. Hvilke regler, der gælder for de steder, kan man læse i ‘selvstyrets bekendtgørelse om bestemmelsen af tidszonen og mulig sommertid for Danmarkshavn og Pituffik Space Base’.

De relevante rigsmyndigheder bestemmer tidszonen for Danmarkshavn, herunder om der skal anvendes sommertid og hvornår.

De relevante amerikanske myndigheder bestemmer tidszonen for Pituffik (Thule Air Base), herunder om der skal anvendes sommertid og hvornår.