I Ittoqqortoormiit har de løst lærermanglen: Nu er der for mange lærere

Der er 13 lærere på Ejnar Mikkelsen Skole i Ittoqqortoormiit. 10 af dem er uddannet på lærerseminariet - og dermed er skolen eksempel på, at man godt kan få uddannede lærere til Østgrønland.
15. maj 2022 11:06

I Tasiilaq mangler der 22 uddannede lærere på skolen. Men i det nordlige Østgrønland, i Ittoqqortoormiit, er lærersituationen helt anderledes. Der er der faktisk flere lærere, end skolen har brug for, og derfor arbejder nogle af dem i Majoriaq. 

- Lærersituation er meget god i dag, siger Jonathan Petersen, der er skoleinspektør i Ittoqqortoormiit.

Der er 13 lærere på Ejnar Mikkelsen Skole i Ittoqqortoormiit. 10 af dem er uddannet på lærerseminariet, en studerer på en decentral læreruddannelse i byen, og to er timelærere. 

LÆS OGSÅ Skoleleder i Tasiilaq: Massivt behov for lærere går ud over undervisningen

Fire af skolens lærere kommer fra Ittoqqortoormiit. De har tidligere været praktikanter på skolen, da de gik på seminariet - og nu er de ansat og bor i deres hjemby.

- For mig som skoleleder er det meget vigtigt at ansætte lokale lærere, som har stort kendskab til vores kultur, siger Jonathan Petersen.

Han understreger, at det er vigtigt at lærerne samarbejder hvad enten de er danske eller grønlandske. 

- Grunden til at vi har et stærkt samarbejde er, at vi har alle sammen har forskellige idéer, som kan udvikle skolen, siger han.

Hvis det kan lykkedes i Ittoqqortoormiit, så kan det også lykkedes i Tasiilaq

I Østgrønlands anden by, Tasiilaq, er lærersituationen helt anderledes. Fra august til april har 10 ud af skolens 62 lærere sagt op, og skolen står og mangler 22 uddannede lærere.

Skoleleder Jørn Holbech har været fritaget for tjeneste siden 22. april, og ifølge lærernes tillidsrepræsentant har samarbejdet mellem lærere og ledelse på Tasiilami Alivarpi i længere tid ikke været godt. 

Han har berettet om samarbejdsvanskeligheder og en dårlig stemning mellem lærere og ledelse.

Og det er noget, der kan få en negativ indflydelse på elevernes trivsel på skolen, forklarer Mitdlarak Lennert, der har skrevet en  ph.d.-afhandling på Ilisimatusarfik om skolesystemet i Grønland.

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

- Skolelederen har jo et stort ansvar for at få en skole til at fungere, som den skal, og få et samarbejde op at køre med lærerne. Hvis det ikke fungerer, kan det jo også smitte af på undervisningen af eleverne, siger hun og fortsætter:

- Det betyder jo rigtig meget, hvis der er et dårligt arbejdsmiljø på en skole mellem ledelse og lærere. Det kan sagtens smitte af på elevernes trivsel.

Men det er et problem, som kan løses, mener skoleinspektøren på Ejnar Mikkelsens Skole i Ittoqqortoormiit.

- Ja, det er jeg overbevist om det. Spørgsmålet er bare, om personalerne har lyst til at forandres? Eller har de lyst til at samarbejde med ledelsen? Det er vigtigste -  at man samarbejder, siger han.

Slut med at rejse til Nuuk som 13-årig 

Tidligere rejste eleverne i Ittoqqortoormiit 1.400 kilometer til Nuuk  for at fortsætte i 8. klasse, men nu er det slut. Siden august har eleverne kunnet blive på skolen, indtil de er færdige med 10. klasse.  

Og det har været et stort problem, at de skulle rejse, fordi de mistede interessen for skolen og fik hjemve, fortæller inspektøren.

- Det har en negativ indflydelse på de fleste elever. De mister interessen, og de mister deres viljestyrke. De er jo stadig børn, som er nødt til at rejse fra deres hjemby og forældre.

- Forældrene kæmpede selv for det. De bad mig og skolebestyrelsen og forældrene om at samarbejde om det.