Tema: Turisme

I Diskobugten venter et turismeboom, som kræver langt flere sengepladser

Turistorganisationen Destination Diskobay vil promovere de mindre kendte byer, gøre vintersæsonen attraktiv og krydse fingre for, at flere overnatningssteder vil slå dørene op. For med den nye lufthavn skal der tænkes i andre baner for at kunne rumme turisterne.
Navarana Bidstrup fra Destination Diskobay arbejder på at forberede området på langt flere turister. Foto © : Camilla Egeborg Møller
16. oktober 2024 07:33

En skulpturel isskosse flyder fredeligt rundt foran Kolonihavnen, og mågerne skræpper om kap langs kajen. Det er en solrig oktoberdag med utallige både i fjorden, og ved den nye mindesten for Arnarulunnguaq møder KNR Navarana Bidstrup.

Til daglig arbejder hun på turistkontoret i Aasiaat med at promovere Diskobugten. Og med kun to ansatte er der nok at se til, for forventningen er, at der kommer mange flere turister til Diskobugten med åbningen af den internationale lufthavn.

- Når jeg tænker på åbningen af den nye lufthavn i Ilulissat håber jeg, at der kommer flere hoteller og overnatningssteder i vores region, siger Navarana Bidstrup og misser med øjnene mod solen.

Turisterne skal spredes ud

For selv om lufthavnen først er sat til at åbne i 2026, skyder nye hoteller ikke automatisk op på fjeldet, og privatudlejning som Airbnb finder man heller ikke på hvert gadehjørne. Med andre ord er området ikke forberedt på flere turister endnu.

- I andre lande kan man nemt finde overnatninger på booking.com eller Expedia, men særligt i vores region er vi ikke nået dertil endnu. Derfor skal vi give ordentlig information om kapacitet og muligheder til turisterne, inden de besøger Diskobugten.

Turismestrategien i Diskobugten handler især om at fordele turisterne bedre, så de ikke klumper sammen i den mest besøgte by.

I Qasigiannguit kan turisterne opleve "den levende by", hvor indbyggere giver indblik i, hvordan man levede for flere hundrede år siden. Foto © : Camilla Egeborg Møller

- Vi vil gerne sprede turisterne mere ud, så de ikke kun bliver i Ilulissat, men de skal ud at opleve de forskellige byer, vi har at byde på.

Destination Diskobay har som led i den strategi udviklet guidelines til Aasiaat, Qasigiannguit og Qeqertarsuaq. Punkterne handler blandt andet om at tage sit affald med sig, spørge om tilladelse til at fotografere mennesker, lægge sine penge lokalt og holde afstand til slædehunde.

- Turisterne skal respektere vores land og kultur, og vi skal ikke belaste vores byer. For eksempel skal vores unikke vandreruter beskyttes ordentligt, siger Navarana Bidstrup.

Skal Grønland også have en overnatningsafgift?

På årets efterårssamling i Inatsisartut er der fokus på at udvikle turismen i Grønland.

Et af forslagene er at indføre en overnatningsafgift på 30 kr. pr. overnatning pr. person. Overnatningsafgiften vil gælde turister, mens personer bosat i Grønland undtages.

Formålet med afgiften er at støtte kommunernes muligheder for at udvikle turismen lokalt og regionalt.

Overnatningsafgiften er ikke tidligere anvendt i Grønland, men kendes fra udlandet, for eksempel i byer som Venedig og Barcelona, som modtager mange turister.

Med en indførsel af overnatningsafgiften på 30 kr. per overnatning per person vil Grønland afgiftsmæssigt befinde sig på niveau med andre lande.

De såkaldte “adventure-turister” med hang til outdooraktiviteter er ellers den type turister, man helst vil tiltrække i området, men Navarana Bidstrup mener godt, at man samtidig kan forholde sig til samfundet omkring sig.

- Der kommer nogle turister, som bare gerne vil opleve naturen og ikke bidrager til lokalsamfundet. Det er ikke så bæredygtigt, men modsat oplever vi, at turister, som gerne vil lære om kulturen og bidrage, de er typisk mere velkomne blandt borgerne.

Overnatningsafgift er ingen hindring

Inatsisartuts forslag på Efterårssamlingen om en overnatningsafgift på 30 kroner per person per overnatning ser Navarana Bidstrup ikke som noget negativt – tværtimod.

- En overnatningsafgift på 30 kroner ser jeg som noget helt normalt. Når vi rejser til udlandet, er det meget normalt at betale sådan en afgift på hotellerne. Vi har heldigvis turister, som gerne vil betale for at opleve Grønland, siger hun.

Destination Diskobay har for nylig lavet kort over byerne med info om for eksempel supermarkeder, museer og vandreruter. Navarana Bidstrup rejser desuden jævnligt rundt til byerne og tager borgerne med på råd for at udvikle turismen hensigtsmæssigt.

Navarana Bidstrup rejser en del rundt i både ind- og udland og holder øje med nye turismetendenser. Foto © : Camilla Egeborg Møller

- Turismeindustrien vokser stille og roligt. Der er stadig flere lokale, som er interesserede i at udbyde for eksempel sejlture og hundeslædeture.

Hos Destination Diskobay ønsker de også at brede turismen ud over vintersæsonen, så overnatningsstederne kan blive benyttet året rundt. Og det kan muligvis skabe mindre belastning i de travle sommermåneder.

- Vi kommer til at mangle flere overnatningssteder. Vi har allerede set i Ilulissat, hvordan folk måtte overnatte i køjesenge og klapsenge på en skole, hvor alle måtte sove det samme sted. Og det kan altså ske, erkender hun.

Navarana Bidstrup ser gerne, at flyselskaberne styrker samarbejdet med Diskoline og andre bådoperatører for at sende transitgæster til byer med ledige overnatningssteder, for der er max to timers sejlads fra Ilulissat til de andre byer i Diskobugten.

Der bør findes bedre løsninger, så gæsterne ikke skal overnatte i haller med fremmede mennesker, mener hun.

Snart rejser Navarana Bidstrup til Norge for at deltage i en konference for krydstogtrederier i Arktis. Destination Diskobay er interesserede i krydstogtskibe med under 500 passagerer, for så kan både turister og indbyggere få glæde af destinationerne uden de overrendes.