I dag kommer vi en time tættere på Europa

Når klokken slår 23 i aften bliver tidsforskellen til Europa en time mindre, og det kræver forberedelse hos nogle af landets største virksomheder.
Fra i aften af kommer det meste af Grønland kun til at have tre timers forskel til Danmark. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
28. oktober 2023 10:53

Mens de i Danmark og resten af Europa i aften stiller uret en time tilbage, så lader vi her i Grønland uret stå.

Det betyder, at det meste af Grønland fremover kun vil være tre timer bagud fra Vesteuropa.

Tilbage i november sidste år blev forslaget om at ændre på landets tidszone enstemmigt stemt igennem af politikerne i Inatsisartut.

Et af argumenterne for at ændre på tiden er, at der fremover vil være en time mere i døgnet, hvor Grønland kan handle med Europa.

Det er dog kun denne éne gang, vi skal lade uret stå. Når Danmark overgår til sommertid næste år, stiller vi også uret en time frem, så vi fremadrettet holder samme tidsforskel. 

Inatsisartut har besluttet af afskaffe sommer og vintertid helt, men først når EU går det. 

Hold øje med tidspunktet

Hos blandt andet Air Greenland betyder tidsændringen, at alle fartplaner skal opdateres.

- Vi har brugt den sidste tid på at opdatere vores systemer, så vi er klar, når Europa overgår til vintertid, og vi forbliver på den tid, vi er på nu, siger Paarnaq Hansen, der er kommunikationskonsulent.

Grønlands tidszoner

Grønland er inddelt i 4 tidszoner:

Det meste af landet er i tidszone UTC -3, som i aften bliver til UTC -2. 

Ittoqqortoormiit er i den samme zone som Island nemlig UTC -1. 

Pituffik er i den østamerikanske tidszone UTC -4. 

Og så er der Danmarkshavn, som er en vejrstation i Nationalparken i Østgrønland, som er i tidszone UTC +0. 

For de kunder, der har købt en flybillet før 29. oktober, men som ikke er rejst endnu, betyder det, at de modtager en sms med et opdateret tidspunkt. Den sms er blot til orientering, oplyser kommunikationskonsulenten.

For at være helt sikker på rejsetidspunktet opfordrer Paarnaq Hansen til, at man, når ens rejse nærmer sig, tjekker tidspunktet på Air Greenlands hjemmeside.

Alle melder sig klar

Også hos både Grønlands Rejsebureau og rederiet Arctic Umiaq Line bekræfter direktørerne overfor KNR, at de er klar til, at tidszonen ændrer sig.

Med den nye tidsforskel til Europa kommer Grønland til at befinde sig midt imellem vestkysten af Europa og østkysten af Nordamerika med tre timer hver vej.

Grønland er inddelt i fire tidszoner. Den almindelige tidszone, som dækker det meste af landet, er den, som ny flytter en time tættere på Danmark. 

Mens vejrstationen Danmarkshavn og militærbasen Pituffik Space Base ikke bruger sommertid, og derfor ikke skal foretage sig noget, så skal borgere i Ittoqqortoormiit stadig sætte uret en time tilbage i aften.