I 2031: Ny luftkontrolcentral i Grønland skal give 100 arbejdspladser

Om ni år har Grønland kontrol over hele luftrummet over det kæmpe store land.
Grønland skal fra 2031 selv stå for kontrol og overvågning af landets luftrum. Foto © : Scanpix
05. juli 2022 12:12

Om ni år skal det kæmpe store luftrum over Grønland kontrolles fra Grønland. 

Sådan lyder det i en ny aftale, som er indgået mellem Island, Canada og den danske regering efter ønske fra Naalakkersuisut.

Helt konkret betyder det, kontrollen med alle fly, der flyver over Grønland fra 2031, skal ske fra Grønland. I dag varetages opgaven af Island og Canada, når flyene flyer højt.

Fly, der flyver i Grønland men i et lavere luftlag på op til 5,9 kilometer, bliver allerede nu kontrolleret herfra. 

Overvågningen af hele det store luftrum kræver en ny luftkontrolcentral, som forventes at kunne give omkring 100 arbejdspladser til lokale borgere.

Nye lufthavne

Ifølge naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Erik Jensen (Siumut), passer det godt med udbygningen af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat og kan være med til at gøre flere grønlændere kompetente inden for fly- og luftrumsområdet.

- Beslutningen vil bidrage til en langvarig opbygning af kompetence i Grønland, som på sigt forhåbentlig kan bane vejen til, at vi en dag vil kunne overtage sagsområdet. Samtidig lægger jeg vægt på, at vi fortsætter det tætte samarbejde med Canada og Island både i forbindelse med og efter luftkontrolcentralen flytter til Grønland, siger Erik Jensen.

De nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat skal efter planen stå færdige i 2024.

Luftfartsområdet er ikke hjemtaget - men det kan det blive efter forhandlinger, hvis Grønland ønsker det i fremtiden. 

I dag hører området under Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ved Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark.

Naviair har foreslået hjemtagelse

Også den danske transportminister Trine Bramsen fra Socialdemokratiet påpeger, at aftalen er vigtig. 

- Luftrummet over Grønland har stor geopolitisk betydning, og det er naturligt, at kontrollen bliver varetaget fra Grønland, siger hun.

I dag er det danske Naviair, der leder fly gennem luftrummet over Grønland og resten af rigsfællesskabet. Men det er det udelukkende i det lave luftrum på op til 19.500 fod (5,9 kilometer). Når flyet er i det høje luftrum, er det altså et kontrolrum i Canada eller Island, der styrer trafikken.

I Grønland har Naviair kontrolcentral i Nuuk, og tilbage i 2019 foreslog Naviair faktisk også, at ansvaret for luftrummet lige så godt kan klares fra Grønland.

- Fordi det vil skabe arbejdspladser og skatteindtægter i Grønland. Og med tiden vil det forhåbentlig være grønlændere og grønlandske borgere, der bemander centeret og uddanner personale, altså flyveledere, der kommer fra Grønland, som bor i Grønland, og som kan uddannes til at bemande centeret, sagde kommunikationschef Bo Pedersen til KNR. 

For omkring 50 år siden blev styringen delt mellem Grønland, Canada og Island på grund af manglende udstyr.