I år er det 65 år siden kvinderne i Grønland blev valgbare

Ligestillingsrådet og 8. marts gruppen fejrer dagen ved et arrangement i Katuaqs lille sal. Her vil der være en politisk ligestillingsdebat og musikalsk underholdning.
08. marts 2013 12:42

I Danmark er det mere end 100 år siden at kvinderne fik lov at stemme og blive valgt til lovgivende forsamlinger, men her i Grønland var det først i 1948, at kvinderne fik de samme rettigheder. Siden da er kvinderne lige så stille blevet repræsenteret i de forskellige folkevalgte forsamlinger, men mange steder kniber det stadigvæk med ligestillingen. I landets nordlige kommune er der fx kun to kvinder blandt de folkevalgte.

-Det går ret meget fremad for kvinderne i Grønland. I kraft med at kvinderne uddanner sig bliver familiemønstrene også lige så langsomt anderledes. Det er til gavn for kvinderne og det kan også have den bivirkning at overgrebene mod børnene aftaget. Når kvinderne har modet til at sætte sig igennem på hjemmefronten sker der ikke så mange overgreb på børnene. Vi er nået langt, men vi har også langt igen, fortæller Henriette Rasmussen, der er moderator på dagens arrangement i Katuaq.

Alle er velkomne til at deltage i debatten med nutidens politikere. Emnet ser selvsagt hvor vi står i kampen for ligestilling og hvordan vi i fællesskab kommer videre. Emnerne er Kvinder i ledelsen, uddannelse, den grønlandske demografi og vold og seksuelle overgreb mod piger og kvinder.

Vi kan fortælle, at udfra kandidatlisterne på partiernes hjemmesider er den samlede andel af opstillede kvinder er på 30,5 procent. Partiet Demokraterne er det parti, med den højeste andel af opstillede kvinder, nemlig 8 kvinder og 9 mænd. I bund ligger Kattusseqatigiit Partiiat med 3 kvinder mod 15 mænd.

Heller ikke Simut har mange kvinder på opstillingslisten. Her er 11 kvinder og 43 mænd opstillet. Og det er der tilsyneladende en af partiet stærkeste kvinder, der gerne vil have lavet om på. I hvert fald kritiserer Doris Jakobsen i dag i en pressemeddelelse det faktum, at der i Inatsisartut i den sidste valgperiode var langt flere mænd end kvinder.

- Det er fordi, flere kvinder føler, at de har mere ansvar for deres børn og dermed kan være tilbageholdene over for at søge lederjobs, fordi de er bange for tjenesterejser uden børnene og for mange barnets sygedage, skriver hun.

Doris Jakobsen opfordrer landets arbejdspladser til at etablere familiepolitikker for at få flere kvinder i lederstaben og i politik.

Arrangementet i Katuaqs lille sal starter kl. 16.30, og Varna står for den musikalske underholdning.