Foto: Privateje

Hyldest til Elin Nilsson

Hans Lynges Fond tildeler legat til en af pionererne bag grønlænderhuset i Holstebro samt Grønlands første teater, Tuukkak.

Elin Nilsson fylder 80 år mandag den 12. oktober. I den anledning får hun Hans Lynges opmuntringslegat på 10.000 kroner.

Med prisen hylder fonden Elin Nilsson for hendes "utrættelige virke for unge grønlændere og Grønlands første teater samt for kunstens skaberkraft og dens betydning over alt i tilværelsen".

Elin Nilsson var, som lærer på en efterskole, en af drivkræfterne bag et af de første kommunale huse for grønlændere bosat i Danmark. Det var tilbage i 1970, at hun med støtte fra borgmesteren i Holstebro fik etableret et fristed for unge grønlændere.

Den officielle holdning fra Grønlandsministeriet var ellers, at "grønlændere skulle integreres, ikke samles i huse".

Sammen med sin daværende mand Reidar Nilsson udviklede Elin Nilsson tankerne om en grønlandsk skuespillerskole og teatret Tuukkak i Fjaltring blev en realitet.

Senere oprettede hun kulturcentret Tuskær i nabogården til Tuukkak.

- Hans (Lynge, red.) glædede sig over og fulgte både hendes og Reidars arbejde. Efter Hans' død tog Elin initiative til den store retrospektive udstilling i 1990 "Isi Isuma - Øje og Tanke", der blev vist mange steder i Danmark, skriver Hans Lynge Fonden i en pressemeddelelse.

Hans Lynges opmuntringslegat kan ikke søges, men uddeles på bestyrelsens initiativ.

Læs også Silamiuts 25-års jubilæum fejres i KNR-TV

Læs også Robinson sætter kursen mod DanmarkGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl