Silamiuts 25-års jubilæum fejres i KNR-TV

I dag for 25 år siden så den første professionelle grønlandske teatergruppe Silamiut dagens lys. Dagen festligholdes både i Nuuk og i resten af landet via KNR-TV.
Skrevet af Karsten Sommer
24. november 2009 05:31

Silamiut udsprang oprindeligt fra Tuukkaq-teateret, en teaterskole, der havde base i Fjaltring i Vestjylland, og som siden 1975 uddannede en lang række unge grønlændere i skuespil, sang og dans.

Det var en række af de i Fjaltring uddannede skuespillere, der i efteråret 1984 tog til Grønland og dannede Silamiut - i dag for 25 år siden.

Og hele Grønland får mulighed for at deltage i dagens jubilæumsfestligheder.

I Nuuk har Silamiut premiere på deres nye børneteaterforestilling - Karius og Baktus - den norske forfatter Torbjørn Egners klassiker, der skal lære børn at børste tænder.

Karius og Baktus opføres fra i dag og 2 dage frem i kulturhuset Katuaq i Nuuk, og skal på turné i hele Grønland - både Øst og Vest til næste år.

Resten af Grønland har også mulighed for at fejre Silamiut i dag.

KNR-TV viser nemlig i aften klokken 19.55 Silamiuts nyeste forestilling - Tappavani inunnguaq taanna - en forestilling, der bygger på multikunstneren Frederik Kunngi Kristensens digte og sange.

De to hovedroller spilles af de nyeste eksempler på talentfulde grønlandske skuespillere - Vivi Sørensen og Miki Fencker Thomsen.

Og til januar får Silamiut sit eget frimærke, når Tele-Post udgiver Bolatha Silis-Høeghs hyldestfrimærke til teatergruppen.