Hvornår er man grønlænder?

2 på Læsø, 12 på Fanø og 6.000 i København. Der bor grønlændere i alle hjørner af Danmark, men det samlede antal varierer fra 5 til 15.000 alt efter hvilken statistik man læser.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. juni 2011 17:08

 Hvornår er man grønlænder? Hvornår er man dansker? Det er ikke let at sætte præcise tal på antallet af grønlændere i Danmark, så længe danskere og grønlændere deler pas, og en persons nationale identitet i sidste ende afgøres af, hvordan man føler.

I denne uge offentliggjorde Den Nordatlantiske Folketingsgruppe to nye undersøgelser af grønlændere bosiddende i Danmark. Og her blev antallet af landsmænd med bopæl i Danmark opgjort til 18.500. En kæmpe ressource for Grønland, kunne man bare lokke dem til at flytte hjem, vil mange tænke. Men tallet er selvfølgelig noget pustet op.

Med i dette tal regnes alle, der er født i Grønland, eller hvis forældre eller bedsteforældre er det, undtaget børn af to danskfødte forældre.

Hvis man kun regner førstegenerationsgrønlændere i Danmark med, så er tallet ifølge denne undersøgelse 5100. Her regnes igen med alle født i Grønland – minus børn af to danskfødte forældre.

Hvert år får De Grønlandske Huse også lavet en kørsel på antallet af grønlændere i Danmark. Her medregnes noget mere enkelt alle de personer, der er født i Grønland. I 2011 er det tal på knap 14.700 personer. Tallet har været støt stigende de seneste år, og er steget med 1.200 personer siden 2007.

I denne statistik kan man også se, at der ikke er en eneste af Danmarks næsten 100 kommuner, hvor der ikke bor en grønlandskfødt person. På Læsø bor der 2, mens topscoreren er København med knap 6.000.