Hvor og hvornår? Kirsten og Erla kritiserer manglende information om borgermøder
Det har stået sløjt til med information om de borgermøder om forfatningsudkastet, der netop har været afholdt i Nuuk og i Sydgrønland.
Sådan lyder det fra flere borgere, der eftersøger mere information om, hvornår borgermøderne skulle afholdes, og hvad de egentlig gik ud på.
En af dem er Erla Vinther, der godt kunne have tænkt sig at deltage i borgermødet i Nuuk den 6. august.
- Jeg synes, at de borgermøder er gået alt for stærkt. Information og borgerindkaldelse har været under al kritik. Jeg var klar over, at det skal afholdes og mener, at det er helt upassende at holde borgermøde i højsæson for ferie, og forældre der afleverer børn på efterskoler udenfor Grønland. Det er simpelthen ikke i orden, siger hun.
Borgermøderne kommer knap halvandet år efter, at udkastet til det, der måske en dag kan blive Grønlands grundlov, så dagens lys.
Det er naalakkersuisoq for selvstændighed, Vivian Motzfeldt (Siumut), der står bag initiativet.
Hun oplyser til KNR, at borgermøderne er annonceret i KNR Radio og som et event på Facebook.
Men heller ikke Kirsten Holm, der også er nuummioq, mener, at der har været tilstrækkelig information.
- Det blev annonceret om morgenen på KNR, men det var selvsamme dag, som det foregår på, siger Kirsten Holm, der derfor ikke havde mulighed for at deltage i borgermødet i Nuuk.
Vil gerne følge det til dørs
Hun mener generelt, at det har været sløjt med information i de seks år, forfatningsudkastet har været under tilblivelse.
- Jeg har fulgt med og vil gerne følge det til dørs og være der, når forfatningen en dag bliver afviklet, siger Kirsten Holm.
Også Erla Vinther fandt tilfældigvis ud, at der var borgermøder i Nuuk på dagen. Men hun var på ferie i Danmark og kunne derfor ikke deltage.
- Jeg vil ellers gerne følge processen og læse et udkast. Det er jo grundloven for Grønland. Så det er vigtigt at inddrage samfundet netop på grund af, at det skal debatteres. Det er magtpåliggende, at befolkningen deltager fysisk for at sikre en konstruktiv dialog, siger Erla Vinther.
14 mennesker var dukket op til borgermødet i Qaqortoq i sidste uge. Blandt andet Paniaraq Rosing Søltoft, der også mener, at informationen har været mangelfuld, selvom hun dog nåede at få nys om borgermødet i byen.
- Det kunne måske have været mere synligt online eller på andre platformer, hvor folk mødes, siger Paniaraq Rosing Søltoft.
Hun var til gengæld glad for, at hun dukkede op.
- Jeg har fået meget ud af det, siger hun.
Lytter til kritikken
Partiformand for Naleraq, Pele Broberg, mener, at borgermøderne er vildledende.
- Hvad foregår der med naalakkersuisuts borgermøde? Så mange spørgsmål, så mange vildledelser, skriver Pele Broberg i en pressemeddelelse.
Han undrer sig blandt andet over, at borgermøderne ikke blev transmitteret, så borgere kunne følge med hjemmefra.
Spørger man hovedpersonen selv, Vivian Motzfeldt, anerkender hun kritikken om manglende information.
Hun oplyser, at de undersøger muligheden for at transmittere borgermøderne.
- Jeg tager det til efterretning. Vi lytter til budskabet og de forbedringer, som befolkningen ønsker. Vi er i gang med at arbejde med forbedringer til de næste borgermøder, siger hun.
Samtidig oplyser hun, at information om borgermøderne er blevet sendt i KNR Radio og som events på Facebook. Derudover har der været opsat plakater med information på de steder, hvor borgermøderne skulle afholdes.
Det er fortsat uklart, hvornår de næste borgermøder vil blive afholdt, men Vivian Motzfeldt regner med, at det vil blive i slutningen af august måned.
- Vi er i gang med at forberede de næste borgermøder, hvor vi også forbereder, hvordan vi bedre kan afholde borgermøderne. Det er endnu ikke besluttet, om borgermøderne skal afholdes fra Qeqqata Kommunia og nordover eller omvendt fra nord til syd, siger hun.