Hjemvendt astronaut: Rummet er vigtigt for Grønland, men Grønland er også vigtig for rummet

Rumteknologi er utrolig vigtig for dagligdagen her i landet, men på globalt plan har Grønland også stor betydning for udnyttelsen af rummet. Sådan siger den danske astronaut Andreas Mogensen, der lige nu er på besøg i her i landet.
Den danske astronaut Andreas Mogensen er lige nu på besøg i Grønland. Her skal han tale om rumteknologi og dets mange muligheder og ikke mindst være ambassadør for en række naturprojekter. Foto © : Carsten Faurschou/KNR
18. juni 2024 17:18

Fjerne galakser, rumvæsener, lysende meteorer, fremmede planeter og sorte huller. Mange tænker måske på store og lidt mytiske ting, når snakken falder på rummet. Men det enorme område uden for jordens atmosfære er faktisk en helt essentiel del af de fleste menneskers dagligdag. Ikke mindst her i Grønland. 

Det understreger den danske astronaut Andreas Mogensen, som mandag aften holdt foredrag for en fyldt Hans Lynge-sal i Katuaq i Nuuk. Det skete som en del af et næsten to uger langt besøg her i landet, der netop er begyndt. Her skal han blandt andet være ambassadør for en ny nationalpark i Vestgrønland og derudover tale en masse om det, han ved allermest om: rummet.

- Grønland kan bruge rummet til virkelig mange ting. Det er jo et kæmpe område, der også befinder sig et meget specielt sted; tæt på Nordpolen, og derudover er det jo også meget tyndt befolket. Der er satellitter oplagte, simpelthen fordi de befinder sig i en bane, som gør det muligt at overvåge og samtidig forbinde hele landet, forklarer han.

Rummets mange muligheder

Som astronaut kender Andreas Mogensen rummet og dets muligheder lidt bedre end de fleste. Han er tilknyttet det europæiske rumagentur ESA og har hele to gange sat sig om bord på et rumskib og rejst derud, hvor man blandt andet finder adskillige tusinde satellitter, der døgnet rundt kredser om jorden og sender signaler frem og tilbage. 

Første tur var i 2015, hvor han opholdt sig 10 dage på den internationale rumstation ISS. Anden gang var fra august sidste år til marts i år, hvor han boede og arbejdede næsten syv måneder samme sted, sammen med andre astronauter fra blandt andet Japan, Rusland og USA.

Nu er han som bekendt tilbage på jorden igen og er første gang nogensinde på besøg i Grønland. Frem til 24. juni skal han rejse rundt i landet og tale med og for politikere, erhvervsfolk og almindelige borgere i alle aldre om rummets betydning og muligheder i dag og i fremtiden.

- Et af de bedste eksempler er jo GPS. Et navigationssystem, som er udviklet kun til det amerikanske militær, men som i dag er en industri, der er flere milliarder dollar værd, og som bliver brugt i alt fra fly- og skibstrafik til vores personlige mobiltelefoner, siger han.

Samtidig påpeger Andreas Mogensen, at udnyttelsen af rumteknologien kun lige er begyndt, og at den vil komme til endnu større gavn i fremtiden. Det gælder blandt andet i nogle af de essentielle industrier her i landet som fiskeri og sejlads:

- Skibstrafikken er jo en oplagt mulighed at overvåge fra rummet. Havet er jo enormt stort, og det kan være meget svært at overvåge, siger astronauten og tilføjer, at det for eksempel også gælder i forhold til havisen og dens tykkelse og bevægelser. 

En gensidig betydning

Og så er det ikke kun internt her i landet, at satellitovervågningen af Grønland spiller en væsentlig rolle. Grønland er også vigtig for den globale udnyttelse af rummet:

- De arktiske områder er jo kritiske områder, når det kommer til jordens klima og natur. At forstå hvilke ændringer der sker, og hvilken betydning det har for resten af kloden, er jo kritisk, når vi for eksempel taler om klimaforandringer.

- Der har satellitter mulighed for at give os data fra områder, der er svært tilgængelige, som meget af det indre Grønland er, siger Andreas Mogensen.

Og mens Andreas Mogensen gerne slår fast, at Grønland og rummet har stor betydning for hinanden, så har Grønland også haft en betydning under hans egen rumrejse. 

Over en videoforbindelse kan man se Andreas Mogensen sidde med Erfalasorput i baggrunden. Foto © : Mikaela Landeström/AP/Ritzau Scanpix

Astronauten har nemlig haft et lille stykke af Grønland med i kredsløb om jorden. Andreas Mogensen har under sit seneste ophold på ISS givet adskillige interviews på en direkte videoforbindelse fra rumstationen, og her har hele verden kunnet se Erfalasorput hænge i baggrunden sammen med det danske og færøske flag.

Flaget spillede da også en helt særlig rolle mandag aften i Katuaq, hvor foredraget sluttede med, at Andreas Mogensen overdrog den lille fane til Grønlands Nationalmuseum. Her er det allerede udstillet for alle, der er nysgerrig efter et lille glimt fra en rumrejse.