I 2027 får Vestgrønland en nationalpark

Grønland skal have en ny nationalpark. Den skal sikre fremtiden for planter, dyreliv, turisme og traditionel jagt.
Endelig ser det ud til, at Vestgrønland får sin første nationalpark. Det sker med penge fra EU's Grøn Vækst-midler
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
10. maj 2024 16:43

15.000 kvadratkilometer fra Diskobugten og til Kangerlussuaq. 

Så stort et område skal Grønlands nye nationalpark dække. 

I hvert fald hvis det står til politikerne i Qeqqata Kommunia og Kommune Qeqertalik. De har nemlig foreslået, at der etableres endnu en nationalpark her i landet. En i Vestgrønland.

I en pressemeddelelse skriver Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, at naalakkersuisut frem til og med 2027 vil modtage penge fra EU's Grøn Vækst-midler til at forvandle drømmen om en nationalpark til virkelighed.

- Nationalparken bliver et skridt mod at sikre, at også kommende generationer kan nyde og drage fordel af vores enestående naturarv, lyder det fra borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen, borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen og Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

Sikre fangst og dyreliv

Her i landet ligger verdens største nationalpark allerede. Den titel har Nationalparken i Nordøstgrønland fortjent med sit areal på 972.000 kvadratkilometer.

Formålet med endnu en i Vestgrønland vil være at sikre, at fangere og fiskere fortsat kan udnytte naturens ressourcer på traditionel vis og at beskytte områdernes dyre- og planteliv på land og til vands.

Samtidig håber man på at fremme muligheder for bæredygtig turisme.

Foreløbigt er planen, at Vestgrønlands Nationalpark skal forbinde Ramsarområdet Naternaq (Lersletten) syd for Qasigiannguit med Ramsarområdet Eqalummiut Nunaat og Nassuttuup Nunaa nord for Kangerlussuaq

Dog er intet hugget i sten endnu og først skal naalakkersuisut i samarbejde med kommunerne kortlægge de forskellige interesser i  området.

- I Naalakkersuisut har vi et naturligt ønske om, at lokalbefolkningen bliver sikret, at området er til gavn for dem, de lokale erhverv, byerne og bygderne, siger naalakkersuisoq Kalistat Lund (IA).

- En mangfoldig og tæt inddragelse af interessenter er derfor helt afgørende i arbejdet for at få skabt Vestgrønlands første nationalpark, afslutter han i pressemeddelelsen.