Vestkommuner vil have endnu en nationalpark i Grønland

Kommune Qeqertalik og Qeqqata Kommunia undersøger muligheden for at lave en nationalpark på 5795 kvadratkilometer.
De tre initiativtagere har fokus på et område, der omfatter Eqalummiut Nunaat og Nassuttuup Nunaa, der krydser begge kommuner. Foto © : Qeqqata Kommunia
06. maj 2020 17:02

Det kan ikke være rigtigt, at Grønland kun har én nationalpark.

Det mener Ane Hansen og Malik Bethelsen, der er borgmestre i Kommune Qeqertalik og Qeqqata Kommunia.

Sammen med fonden WILD Nature Foundation, der arbejder med naturbeskyttelse, er de to kommuner gået i gang med et nyt projekt.

UNESCO verdensarv i Grønland
Grønland har tre områder på UNESCOs lister over verdensarv, men trommedans er den første nominerede til listen over immateriel kulturarv.

Ilulissat Isfjord kom på listen over bevaringsværdige naturområder i 2004 og var landets første område på en UNESCO-liste.

Kulturlandskabet Kujataa i Sydgrønland viser fanger- og landbrugskulturen, der er skabt af inuitkulturen og nordboerkulturen i området. Området kom på listen over bevaringsværdige kulturlandskaber i 2017.

Kulturlandskabet Aasivissuit – Nipisat blev optaget på UNESCO-listen i 2018. Området mellem isen og havet har levn fra fanger- og jagtkulturen i området mellem Kangerlussuaq og Sisimiut.

De vil undersøge muligheden for at oprette en ny nationalpark i Vestgrønland.

Idéen er at sikre, at de naturmæssige værdier bevares for eftertiden, og at lokalbefolkningen og turister får mulighed for at nyde naturen i området.

Det skriver de to kommuner i en pressemeddelelse.

De tre initiativtagere har fokus på et område, der omfatter Eqalummiut Nunaat og Nassuttuup Nunaa, der krydser begge kommuner.

LÆS OGSÅ Trommedans er nomineret til verdensarv

Området dækker over 5795 kvadratkilometer.

Ane Hansen, der er borgmester i Kommune Qeqertalik, påpeger, at området blandt andet har et rigt fugleliv.

Men det er også hjemsted for Grønlands største bestand af rensdyr og landets største og vigtigste rensdyrkælvningsområder.

Parterne er enige om, at den "traditionelt bæredygtige jagt" i området skal fortsætte, hedder det i pressemeddelelsen.

Nu går arbejdet igang med at undersøge området.

Derefter skal borgerne inddrages, og så håber kommunerne, at Inatsisartut og Naalakkersuisut kan tage stilling til projektet til næste år.