Trommedans er nomineret til verdensarv

Unesco skal nu vurdere alle de forslag, der er kommet ind. Først i 2021 er der en afgørelse.
- Trommen spiller en væsentlig rolle i den grønlandske kultur, og det er derfor glædeligt, at ansøgningen nu er underskrevet og indsendt til UNESCO, siger naalakkersuisoq Ane Lone Bagger. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Malik Brøns, Ritzau
01. april 2020 09:21

Danmark har sendt Qilaatersorneq, trommedansen, til optagelse på UNESCO’s liste over immateriel kulturarv.

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Immateriel kulturarv er eksempelvis traditioner, skikke og samarbejder, som er karakteristiske for et land eller en region.

UNESCO verdensarv i Grønland
Grønland har tre områder på UNESCOs lister over verdensarv, men trommedans er den første nominerede til listen over immateriel kulturarv.

Ilulissat Isfjord kom på listen over bevaringsværdige naturområder i 2004 og var landets første område på en UNESCO-liste.

Kulturlandskabet Kujataa i Sydgrønland viser fanger- og landbrugskulturen, der er skabt af inuitkulturen og nordboerkulturen i området. Området kom på listen over bevaringsværdige kulturlandskaber i 2017.

Kulturlandskabet Aasivissuit – Nipisat blev optaget på UNESCO-listen i 2018. Området mellem isen og havet har levn fra fanger- og jagtkulturen i området mellem Kangerlussuaq og Sisimiut.

På baggrund af en ansøgning fra Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu, Grønlands Nationalmuseum, og udøvere af trommedans, sendte naalakkersuisut i 2018 et forslag til det danske kulturministerium om at nominere trommedansen til UNESCO’s liste.

To år undervejs

Efter to år er de nu sendt afsted, og UNESCO skal nu vurdere alle de forslag, der er kommet ind. Først i 2021 er der en afgørelse.

Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, glæder sig over nomineringen:

- Trommen spiller en væsentlig rolle i den grønlandske kultur, og det er derfor glædeligt, at ansøgningen nu er underskrevet og indsendt til UNESCO, siger hun.

LÆS OGSÅ Trommesanger: Unesco redder vores tradition

Grønland er eneste arktiske ansøger

Ifølge Naalakkersuisut er Grønland det eneste arktiske land, der kan søge om at få inuit-immateriel kulturarv på UNESCO's repræsentative liste.

Det er, fordi Canada og Rusland ikke har forpligtet sig til UNESCO's konvention for immateriel kulturarv, mens USA har meldt sig ud af UNESCO.

Men ansøgningen fra Grønland, der lyder Qilaatersorneq - Inuit Drum Dancing and Singing, udelukker ikke de øvrige oprindelige folk i Arktis, hvis de skulle forpligte sig til konventionen, skriver Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Trommesang kan blive verdensarv fra 2021

Det er første gang, at Danmark indsender forslag til Unesco, der er FN's organisation for kultur, uddannelse og videnskab, med bud på immateriel kulturarv.

Qilaatersorneq er et af tre bud, som Danmark har sendt til optagelse.

Det dansk-tyske grænsesamarbejde og en særlig nordisk tradition for bådbyggeri er de to andre bud.