Hjemmehjælper skød isbjørn to gange i hovedet 

Ejner Hammeken går på jagt i sin fritid og tirsdag aften var det ham, der nedlagde en fremfusende bjørn i Ittoqqortoormiit.
- Bjørnen var ligeglad med, at der var hunde og mennesker tæt på, og at der kørte snescootere rundt i nærheden, siger Ejnar Hammeken. Foto © : Åge Pike
18. november 2020 15:47

Omkring klokken 21:45 begyndte hundene i Ittoqqortoormiit at hyle, og Ejner Hammeken opdagede, at der luntede en isbjørn rundt udenfor huset. 

Han arbejder til daglig som hjemmehjælper, men i fritiden går han på jagt. Derfor havde han også en riffel liggende i huset.

Sådan er reglerne om aflivning af isbjørne

 

Personer må handle i nødværge for at modstå eller afværge et påbegyndt angreb. Privatpersoner må altså dræbe en isbjørn uden tilladelse, hvis der er tale om overhængende fare for menneskers sikkerhed.
Sker det, vil episoden blive undersøgt af myndighederne bagefter.


Hvis en isbjørn nærmer sig et beboet område, skal Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug give tilladelse, før bjørnen kan nedlægges.


Hvis en isbjørn er inde i et beboet område, er det op til politiet at afgøre, om isbjørnen bør blive nedlagt. Oftest bliver den beslutning truffet i samarbejde med Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

I alle andre tilfælde kræver det en licenstilladelse til fangst af isbjørne.

Kilde: Kriminalloven, Bekendtgørelsen om fangst og beskyttelse af isbjørne, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Ejner Hammeken gik udenfor, hvor folk var i gang med at prøve at skræmme bjørnen væk. Men bjørnen var fuldstændig ligeglad. Selv om folk råbte ad den, og snescootere kørte rundt, blev den ikke skræmt. 

- Bjørnen var ligeglad med, at der var hunde og mennesker tæt på, og at der kørte snescootere rundt i nærheden, siger Ejnar Hammeken.

Så han måtte gøre noget, tænkte han. Derfor tog han sin riffel og gjorde sig klar til at skyde bjørnen, hvis det blev nødvendigt. 

Ikke langt derfra havde bjørnen fået færden af noget - nemlig en kasse, hvor der engang har været hundefoder. Den havde simpelthen fået skubbet låget af kassen og var endt, hvor den formentlig ønskede det: Med hele forkroppen langt nede i en hundefoderkasse. Desværre – for bjørnen – var kassen tom. 

Heller ikke her lykkedes det at skræmme bjørnen væk. 

Åge Pike - isbjørn skudt

Video: Åge Pike

 

Og så blev der brug for Ejner Hammeken og hans riffel. Han skød først omkring 100 meter fra bjørnen. Derefter skød han den to gange i hovedet på klods hold – imens den stadig havde hele overkroppen nede i hundefoderkassen.

Det er ikke unormalt, at der er isbjørne i Ittoqqortoormiit på denne tid af året. Derfor har byens jagtbetjent også forberedt folk i byen på, at de kan skyde bjørne, hvis de ikke forsvinder.

LÆS OGSÅ Isbjørn blev skudt med poterne i hundefoderet

I Ittoqqortoormiit er der en kvote på 20 isbjørne i år. De er allesammen fanget, men der er andre regler, når bjørnene nærmer sig byen.

Ifølge jagtbetjent Erling Madsen er bjørnen en han, som han vurderer til at være tre-fire år gammel og 2,15 meter lang.
Hans teori er, at det formentlig er den samme isbjørn, som flere fangere har observeret et stykke fra byen de seneste to-tre dage. Her har fangere forsøgt at skræmme den væk med varselskud.

Departementet nåede ikke at give tilladelse til at aflive bjørnen. Det er dog nu orienteret om aflivningen.

Kødet fra isbjørnen vil blive fordelt rundt til ældre og plejekrævende i Ittoqqortoormiit, mens jagerne også får deres andel, oplyser jagtbetjenten.