Naalakkersuisoq om prisstigninger: Hjælpen er på vej

Der er millioner på vej til at hjælpe børnefamilier med lav indkomst og borgere i trængte bygder, lover naalakkersuisoq for finanser, Erik Jensen (S).
Ifølge naalakkersuisoq for finanser, Erik Jensen (S), er der økonomisk hjælp på vej. Han kan dog ikke sige noget om, hvornår den kommer. Foto © : KNR
13. december 2023 07:40

Når uret rammer midnat nytårsaften, markerer det ikke kun begyndelsen på et nyt år – men sandsynligvis også et noget dyrere år.

Royal Arctic Line hæver nemlig fragtpriserne fra årsskiftet, og det vil kunne mærkes på priserne i supermarkederne.

Det har både Brugseni og Pilersuisoq tidligere bekræftet.

Men allerede nu er borgere i nogle bygder trængte på økonomien. Både på grund af prisstigninger, men også på grund af manglende fangstmuligheder i det nordvestlige Grønland.

Men der er hjælp på vej.

Det fortæller naalakkersuisoq for finanser, Erik Jensen (S).

- Vi må gøre noget ved forværringen af levevilkår i Grønland. Derfor er vi i naalakkersuisut i gang med flere tiltag, og vi vil i den nærmeste fremtid kunne meddele mere, siger han til KNR.

Han bekræfter dog, at naalakkersuisut er klar til at sætte adskillige millioner kroner af til hjælpepakker i den nærmeste fremtid.

Sidste år satte naalakkersuisut også 30 millioner kroner af til Royal Arctic Line for at forhindre transportudgifterne i at stige. Og i finansloven for 2024 er der afsat yderligere otte millioner kroner til rederiet.

Men det har ikke været nok, erkender Erik Jensen.

- Der har været afsat forskellige midler til RAL det foregående år, og målet var, at det også skulle have indflydelse på brugerne. Men de har ikke mærket meget til det desværre. Derfor yder vi hjælpen mere direkte til børnefamilier og til regioner, hvor der også meldes om sultne børn, siger han.

Kræver politisk opbakning

Erik Jensen kan dog endnu ikke sige noget om, hvornår hjælpepakkerne er klar. For der skal først samles opbakning i Inatsisartut, før han kan komme det nærmere.

- Der er sendt en ansøgning til Finans- og Skatteudvalget, og når de har været gennem sagen, skal vi have sikret, hvilken form hjælpen skal have, inden vi melder det ud. Men vi håber, at vi kan yde hjælp inden jul, siger han.

Han understreger dog, at naalakkersuisut er meget opmærksomme på de aktuelle udfordringer, som særligt borgere i yderområderne oplever.

- Vi er opmærksomme på befolkningens budskaber, ikke mindst omkring Pilersuisoqs priser i regionerne. Derfor er drøftelserne i naalakkersuisut også i gang, og vi skal have undersøgt, hvorfor priserne bliver så høje der.

Naalakkersuisoq forventer at kunne fremlægge hjælpende tiltag inden for den nærmeste fremtid.