Historiske film om Grønland bliver sikret for fremtiden

En stribe gamle optagelser og film fra Grønland er nu på vej til at blive digitaliseret. Det er Det Danske Filminstitut, der skal digitalisere filmene i samarbejde med Grønlands Nationalarkiv og Arktisk Institut.
En af de film, er allerede er digitaliseret, er dokumentaren "Grønland i sol" af Hagen Hasselbach. Filmen er fra 1950 og kan ses på Filmcentralen.dk Foto © : Minerva Film
02. maj 2019 10:05

Filmene er blandt andre turisme- og oplysningsfilm, dokumentarfilm og private optagelser fra begyndelsen af 1930 og frem til 1970’erne, som viser vejen mod Grønlands hjemmestyre. En række optagelser handler også om Grønlands erhvervsliv.

- Filmene er både i europæisk og global sammenhæng interessante, ikke mindst i klima og geopolitisk sammenhæng, ligesom projektet rummer et stort potentiale for at give Grønland adgang og større ejerskab til egen kulturarv, siger museumsinspektør hos Det Danske Filminstitut, Thomas C. Christensen.

LÆS OGSÅ Filmworkshop har fundet sin leder

Digitaliseringen af filmene vil betyde, at optagelserne bliver bedre bevaret. Desuden er der samtidig mulighed for at de kan blive oversat og distribueret i Grønland.

Opgaven med at digitalisere film- og optagelser fra Grønland starter i efteråret, og en del af dem vil man kunne finde på www.danmarkpaafilm.dk. Her ligger der allerede en række historiske film fra Grønland.