Historisk dag i Inatsisartut

I dag fredag den 7. december bliver med al sandsynlighed en historisk dag for Grønland. Det er nemlig nu i disse minutter, at medlemmerne af Inatsisartut mødes og ventes at stemme den reviderede Storskalalov hjem.
Skrevet af Mads Ullerup
07. december 2012 11:40

Der er blev sagt og skrevet meget om behandlingen af det vigtige lovforslag, der i dag skal 3. behandles i Inatsisartut.

Undervejs har politikerne sågar måttet udsætte 2. behandlingen af lovforslaget for at give Erhvervsudvalget mere tid til bearbejde den endelige lovtekst, der i dag skal stemmes om i Landstingssalen.

Erhvervsudvalget fremkom med hele 21 ændringsforslag forud for 2. behandlingen i går.

Lovens vigtighed kan næppe undervurderes, da den skal fastsætte de overordnede rammer for, hvordan store råstofprojekter skal realiseres herhjemme i fremtiden.

Undervejs har det været livligt diskuteret, hvordan loven skal udformes for at Grønland får det bedst mulige udbytte af storskalaprojekterne.

Da storskalaprojekterne primært skal opføres med penge fra udenlandske investorer, har det været vigtigt at blive enige om en lovgivning, der sikrer at de enorme pengestrømme fra råstofsektoren ikke bare forlader landet uden at gavne Grønland.

Derfor har debatten blandt andet drejet sig om at udfærdige et lovforslag, der lægger vægt på at råstofselskaberne i videst mulig udstrækning forpligtiger sig til at inddrage både lokal arbejdskraft og det lokale erhvervsliv.

Løn- og arbejdsvilkårne for den udenlandske arbejdskraft samt beskatningen af råstofselskaberne har også fyldt meget i debatten.

Politikerne har med andre ord haft mange store emner at tage stilling til og ikke alt er gået gnidningsløst.

Når Storskalaloven her om ganske kort tid forventes at blive stemt hjem med et stort flertal, så bliver det nemlig uden stemmer fra landets største oppositionsparti.

Siumut der sidder på 12 ud af 31 mandater i Inatsisartut vælger nemlig hverken at stemme for eller imod Storskalaloven i eftermiddag.

Partiet mener, at dagens 3. behandling bør udsættes for, at man får bedre tid til at gennemarbejde de mange ændringesforslag, som erhvervsudvalget er kommet med. Derfor stemmer de blankt i dag.

Siumut står ikke alene med den kritik. I dag har ICC Grønland således kritiseret processen med Storskalaloven som de kalder forceret og ikke grundig nok.