Historien bag Grønlands julehymne "Guuterput"

Den mest respekterede grønlandske julesalme, Guuterput, som betyder Vor Gud, har en historie helt for sig selv. Teksten er anderledes bygget op end i andre salmer, og dens melodi kan ikke sammenlignes med andre salmemelodier, for den synges meget langsomt og stående. Julehymnen bliver sunget ved gudstjenesterne i disse dage.

Vi er dykket ned i arkiverne og fortæller her den utrolige historie bag en af de mest betydningsfulde salmer i den grønlandske folkesjæl.

En aften op mod julen år 1852, tænkte kateket Rasmus Berthelsen over, dengang da englene sang for hyrderne, da Jesus blev født.

- Mens jeg stod, blev jeg meget søvnig. Jeg lagde mig ned på sofaen, for at sove lidt. Før jeg faldt i søvn, hørte jeg en herlig sang, der blev sunget over mig. Jeg hørte smuk, flerstemmig sang, og jeg hørte sangen meget tydeligt, fortæller præsten Telef Lynge i kateketens sted.

Sådan begynder historien om salmen Guuterput, sådan som journalisten Uvdloriánguak' Kristiansen i 1974 formidlede den i et radioindslag.

Kateket, lærer og salmedigter, Rasmus Berthelsen, blev født, og voksede op, i Sisimiut. Han var den mindste blandt sine søskende, og blev anset som den mest ubetydelige. Historien er siden blevet udlagt således, at det nok havde stor betydning for, at han af alle blev anset som et meget ydmygt væsen.

Og en nat hen under jul i 1852 skete det altså så... 

- Jeg hørte en sagte og smuk sang og den var ikke til at misforstå. Min krop blev fyldt med fred, som rakte langt ud over mig selv. Jeg sov ikke, men jeg var heller ikke sikker på, om jeg var vågen.

Rasmus Berthelsen var den dygtigste i sin klasse. Han var den første grønlænder, der blev uddannet som lærer og blev siden landets første salmedigter. Derudover var han redaktør i Atuagagagdliutit i 20 år og en skarp samfundskritiker, men det er en helt anden historie.

Tilbage til den nat, hvor det, der i dag er en ganske særlig og velkendt salme, åbenbarede sig.

- Da det gik op for mig, at det var denne sang englene sang for hyrderne, da Frelseren blev født, stod jeg op. Jeg satte mig ned i mit kontor og begyndte med det samme at skrive sangen og melodien.

Salmens begyndelse "Sådan sang englene til hyrderne", blev inddraget af kateket Elias Gedionsen på et senere tidspunkt. Salmens begyndelse var en forklaring på, at det var englene, der havde sunget til kateket Rasmus Berthelsen, ifølge Avangnâmiok år 1955.

Af respekt for salmen, begyndte man at synge den stående mellem 1920 og 30.

 

Se og lyt til "Guuterput" i KNR.gl/tv

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt