Her er partiernes nytårstaler

Vanen tro har landets fem partiformænd hver især skrevet en nytårshilsen ved indgangen til det nye år. Vi har udfra de fem nytårshilsner forsøgt at tegne et billede af de vigtigste udfordringer der venter i året, vi netop har taget hul på.
Skrevet af Mads Ullerup
04. januar 2012 06:43

Målet om at Grønland skal blive endnu bedre i stand til at klare sig selv i fremtiden fylder godt op i de fem nytårshilsner. Atassut understreger, at der er brug for alle i det grønlandske samfund for at målet kan nås. Og de mener desuden, at der skal arbejdes hårdt på at etablere flere arbejdspladser, så dem der er i stand til at arbejde kan få sig et arbejde.

Den fremtidige udvikling af landet og det at skaffe flere arbejdspladser er varme emner for alle fem partier, og de fleste er desuden enige om, at mineralefterforskningen kan blive vejen til succes.

Mineralefterforskningen skal altså intensiveres og Demokraternes formand Jens B. Frederiksen nævner sågar, at 2012 kan blive året, hvor der skal tages endelig stilling til om Grønland skal have et Alcoasmelteværk i Maniitsoq.

Et andet varmt emne er arbejdet for at skabe lige vilkår for alle. Også for de små befolkningsgruppe der bor mest afsides i de mindste bygder.

Kattusseqatigiit Partiiat skriver blandt andet, at man vil kæmpe for at forbedrer købekraften i bygderne i 2012, så den kommer til at svare overens med resten af befolkningen.

Siumut vil ligeledes gøre en stor indsats for at ydreområderne får bedre vilkår. Som Aleqa Hammond fra Siumut skriver.

- Vi arbejder ud fra tesen om at alle folk skal have lige vilkår.
Atassut skriver i samme forbindelse, at det er yderst nødvendigt, at der bliver indgået politiske målsætninger, der sikrer vækst for hele det grønlandske samfund, siger Aleqa Hammond.

Der lader med andre ord til at være en del fælles mål for 2012, men IA understreger dog i talen fra Kuupik Kleist, at de heller ikke i det nye år vil lade sig styre af de populistiske emner.

- Vores politik skal aldrig styres af meningsmålinger eller vælgerundersøgelser, tværtimod skal vi fastholde vores meninger og vores mål, fastslå formanden for IA, Kuupik Kleist.