Her er oppositionens dagsorden

I går kl. 12 udløb fristen for at indsende forslag til Inatsisartuts forårssamling. Hos oppositionen er det især råstofselskaberne, de vil have i vælten, når landspolitikerne samles i Nuuk fra den 13. april. Men også et spørgsmål om at værtshusene skal holde åbent til kl. 5 om natten, er på tapetet.
10. marts 2012 14:02

På foranledning af Atassut Ungdom har Atassut foreslået en forespørgselsdebat om at udvide      udskænkningsstedernes åbningstid - evt med to timer.

- Politiet har stor erfaring med, at der i forskellige byer efter restaurationernes lukketid er masser af store husspektakler. Vi vil gerne have en diskussion om at udvide åbningstiden for restaurationerne, siger Atassuts gruppeformand, Siverth K. Heilmann.

Siumuts helt store kæphest dette forår er at få Råstofloven ændret, så selskaberne i råstofsektoren kommer til at betale royalties af deres omsætning her i landet. Partiet har tidligere foreslået en afgiftssats på 10 procent af al omsætning. Det tal vil de dog ikke nødvendigvis holde fast i.

- Nej, det vigtige er, at vi sammen finder ud af, at selskaberne skal være klar over, at der er noget der hedder omsætningsbaseret royalties. Om det er 5, 10 eller 15 procent finder vi ud af henad vejen. Det vigtige er at selskaberne finder ud af at Grønland ikke er et tag-selv-bord, lyder det fra Siumuts politiske næstformand, Karl Lyberth.

Dette forslag støtter Atassut, som dog har nøjedes med at foreslå en debat om emnet.

Ellers er det særligt de hjemmehørende iværksættere, som Atassut gerne vil slå et slag for på Forårssamlingen. De ønsker fx at give nystartede hjemmehørende virksomheder en håndsrækning ved at fritage dem for at betale selskabsskat deres første leveår.

- De små nye, selskaber som har det svært i opstartsfasen, synes vi ikke skal betale skat, siger Siverth K. Heilmann.

Derudover vil Atassut have en forespørgselsdebat om at give herboende borgere bedre mulighed for at danne selskaber, der ønsker at handle med rubiner.

Siumut har i alt sendt 27 forslag ind, mens Atassut har indsendt tre beslutningsforslag og tre forslag til forespørgselsdebatter.

Inatsisartuts formandskab skal først godkende forslagene den 13. marts, før de kommer på samlingens dagsorden. Bureauet for Inatsisartut vil indtil da ikke oplyse, hvor mange forslag de har modtaget.

Det er i dag ikke lykkedes os at få en udtalelse fra Demokraterne og Katusseqatigiit Partiiat, mens IA ikke har ønsket at udtale sig.