Her er den nye arktiske ambassadør

Blot et år efter, at posten som arktisk ambassadør blev oprettet, har Udenrigsministeriet meddelt, at ambassadøren bliver skiftet ud. KNR har mødt den kommende arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen, som i dag er Danmarks ambassadør i Canada.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. januar 2013 09:52

Det er interne omrokeringer i Udenrigsministeriet, der 1. august i år sender den nuværende arktiske ambassadør Klavs Holm til Paris som OECD ambassadør. I stedet har Udenrigsministeren hjemkaldt Erik Vilstrup Lorenzen til posten som arktisk ambassadør. Han betegner posten som et drømmejob:

-Det ligger i naturlig forlængelse af det, jeg beskæftiger mig med nu som ambassadør i Canada. Canada skal overtage formandskabet for Arktisk Råd, Grønland er deres næststørste nabo. Så mange af de ting, der vedrører Arktis og Grønland har meget høj prioritet i Canada, siger Erik Vilstrup Lorenzen, der har været i Grønland to gange i forbindelse med sit arbejde som ambassadør i Canada.

Han har været Danmark ambassadør i Canada siden 2009 og ser lige så meget sig selv som Grønlands ambassadør i Canada. Før det har han især beskæftiget sig med EU-spørgsmål blandt andet som chefrådgiver om EU for den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Han forestiller sig, at nogle af de emner, der vil optage ham som arktisk ambassadør er sikkerhed til søs, miljøspørgsmål og olieudvinding. Men i tråd med sin forgænger på posten, så vil han også rette blikket mod EU’s importforbud mod sælprodukter.

-Hele spørgsmålet om sæler er selvsagt en vigtig prioritet. I det nordlige Canada er det præcis den samme problemstilling – også omkring de økonomiske konsekvenser, så jeg er bekendt med problematikken, siger han. Han lover at fortsætte det arbejde, som den nuværende arktiske ambassadør har igangsat i forhold til at oplyse om inuitundtagelsen fra importforbuddet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Naalakkersuisuts formand Kuupik Kleist, som vi gerne ville have spurgt om han var tilfreds med udskiftningen på ambassadørposten.