Her de vigtigste tiltag i Finansloven 2023 ifølge partierne

Finansloven 2023 er blevet vedtaget i Inatsisartut, og alle partierne har skrevet under. Her kan du læse, hvilket konkret tiltag i den nye finanslov der har været afgørende for de forskellige partiers underskrift.
Alle partierne i Inatsisartut har skrevet under på Finansloven 2023. Foto © : KNR
22. november 2022 07:18

En ny finanslov for 2023 er på plads, efter den i dag blev tredjebehandlet i Inatsisartut. Samtlige partier i Inatsisartut har underskrevet aftalen, hvilket flere kalder en historisk bedrift.

For Inuit Ataqatigiit, Siumut, Nalaraq, Demokratiit og Atassut er der forskellige konkrete tiltag i den nye finanslov, der har været afgørende for, at de har sat deres underskrift på aftalen.

Asii Chemnitz (IA) fortæller, at det for Inuit Ataqatigiit har været helt essentielt, at der i aftalen er kommet et større fokus på grønlandske unge.

Foto © : KNR

- Vi har mange unge, der forlader folkeskolen uden at komme videre i uddannelsessystemet eller får et job. Det skal vi ikke blive ved med at sidde overhørig. Derfor skal der sættes en særlig indsats ind over for dem. Vi skal sikre os, at de kommer i uddannelse, får et arbejde og bliver en aktiv del af samfundet. Det skylder vi dem, siger hun og tilføjer:

- Det er et signal fra os, at vi tager dem endnu mere seriøst. De unge er en vigtig del af samfundet, og de er vores fremtid.

Fjerner afgifter på kød og dagligvarer

Foto © : KNR

For Demokratiit er det et andet område, der især har været vigtigt at få ført igennem i den kommende finanslov.

Nemlig at fjerne afgifter på kød og dagligvarer generelt, fortæller Jens-Frederik Nielsen, formand for Demokraatiit.

- Vi er i en tid, hvor inflationen brager derudad, priserne stiger overalt, og dagligdagen bliver hårdere og hårdere for vores indbyggere. Derfor synes vi politisk, at vi skal gøre noget for, at det bliver billigere og nemmere at leve her i landet. Det gik vi til valg på, og det effektuerer vi nu, siger han.

Foto © : KNR

Forbedringer af sundhedsområdet

I Siumut har et af de vigtigste områder i den nye finanslov været at holde fast i forbedringerne i alderspensionen.

LÆS OGSÅ Penge til et børneafsnit og en akutpakke på vej

- For os er det bedste ved at indgå i finanslovsaftalen, at man fastholder at skabe gode rammer i arbejdet for at forbedre alderspensionisternes forhold, siger Siumuts finansordfører Hans Peter Poulsen.  

Inddragelse af hele landet 

Foto © : KNR

Naleraqs Jens Napaattooq er glad for, at partierne i finansloven har taget hensyn til hele landet.

LÆS OGSÅ Finansloven er på plads: Alle partierne er med

- Det vigtigste for os er, at hele landet nu inddrages i udviklingen. Det er en stor præstation. Herunder også sundhedsområdet, hvor målet er at arbejde for bedre forhold, siger han.

Ligstransport 

Foto © : Privat

For Aqqalu Jerimiassen og Atassut har det været afgørende, at der er blevet sat penge af til transport af lig, når der sker dødsfald.

- Det er virkelig et vigtigt punkt. For man har at gøre med folk, der allerede er belastede følelsesmæssigt, og dem skal man ikke belaste mere. Alle partierne er enige i, at det nu skal kunne blive betalt af det offentlige. Så det er vi virkelig glade for er kommet igennem, siger han.