Finansloven er på plads: Alle partierne er med

Partierne bag aftalen underskriver nu finansloven for næste år. Senere på måneden skal den tredje behandles i Inatsisartut.
Naalakkersuisoq for Finanser og Ligestilling, Naaja Nathanielsen, er i gang med at præsentere finanslovsaftalen på et pressemøde i Selvstyret.  Foto © : KNR
14. november 2022 11:05

Naalakkersuisut og partierne er færdige med deres forhandlinger om finansloven for 2023. 

Naalakkersuisoq for Finanser og Ligestilling, Naaja Nathanielsen, er i gang med at præsentere finanslovsaftalen på et pressemøde i Selvstyret. 

Alle partierne i Inatsisartut er med i aftalen. På pressemødet vil Inuit Ataqatigiit, Siumut, Naleraq, Demokratiit og Atassut underskrive finanslovsaftalen. 

Partiernes fokus 

- Medansvar i en svær tid er overskrifterne for den her finanslov. Og det. synes jeg. partierne har ramt rigtig i deres aftale, siger Agathe Fontain, organisatorisk næstformand i IA.

Krigen i Ukraines påvirkning på Grønland er et fokus i finansloven.

- Vi er nødt til at stå sammen. Vi har et ansvar, og vi skal stå sammen for at komme igennem de kommende tider på bedst mulig måde. Vi vil gerne sige tak til de andre partier, for de gode debater. Vi vil gerne gå med til den her finanslov, siger Hans Peter Poulsen (S), formand for Finans- og Skatteudvalget. 

Fra Demokraatit er de glade for at finansloven vil ende med et overskud. 

Jeg er meget glad for at sige, at vi har stillet krav om, at det skal være en finanslov, der er i balance. Det betyder, at vi har et overskud i år, og vi har et overskud på en fire-årig periode, siger Jens-Frederik Nielsen, formand for Demokraatit. 

Atassut er glade for at være med i aftalen. 

Selvom vi er det mindste parti, er vi glade for, at man også har været imødekommende overfor os. Man kan nærmest kalde det her en historisk aftale, da alle partierne er med i aftalen, siger forman for Atassut, Aqqalu Jeremiassen.

Finansloven fire fokuspunkter

Finansloven har fire fokuspunkter. 

Ruslands ulovlige invasion af Ukraine har ført til stigende inflation i lande verden over. Og efter et par hårde år med COVID-19, er det vigtig for partierne at øge robustheden overfor store ændringer som disse.

Finansloven vil også forsøge at løse problemet med, at der fremover bliver flere ældre, end der er folk til at forsørge dem. Blandt andet vil det stille krav til uddannelses- og arbejdsmarkedspolitikken, så der er hænder til at løfte opgaverne.

Efter flere år med underfinansiering skal der afsættes midler til renovering og vedligeholdelse af blandt andet offentlige udlejningsboliger, havne, lufthavne og heliporte med flere.

Og så skal der skabes nye indtægtskilder for at reducere sårbarheden overfor negative globale udsving som for eksempel stigninger i priser på fødevarer og energi.

Forsinket for 10. år i træk

Finansforhandlingerne har igen i år trukket ud. Ifølge loven skal finansloven for det kommende år være klar 15. november. 

Selvom aftalen nu er klar, skal den først tredje behandles i Inatsisartut på mandag 21. november. 

LÆS OGSÅ Finansloven er forsinket for 10. år i træk

Det er nu 10. år i træk, at finansloven er blevet forsinket. 

Opdateret