Fiskeriudvalg hiver naalakkersuisoq i samråd i hellefiskesag

Jens Immanuelsen skal komme op med en god forklaring, mener et samlet fiskeriudvalg i Inatsisartut efter svingende politik for fiskeriet efter hellefisk.
Det er fjerde gang, at der holdes åbent samråd i Inatsisartut, efter at det blev en mulighed. Foto © : KNR
02. november 2020 12:30

Først lod naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S), fiskerne fiske mere end de i forvejen fastsatte kvoter.

Nu lukker han helt ned for det kystnære fiskeri efter hellefisk i Uummannaq og Diskobugten.

Og det kræver en god forklaring, mener et samlet fiskeriudvalg i Inatsisartut, der hiver Jens Immanuelsen i åbent samråd i dag klokken 14.15.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq fastholder: Kvotefrie zoner for hellefisk skal afskaffes

- Naalakkersuisoq har administreret ud fra helårskvoten og ikke ud fra månedskvoterne. Derfor er udvalget nødt til at spørge, hvad grunden til det er, og hvilke planer han har for resten af året, siger Henrik Fleischer (S), der er formand for Fiskeriudvalget og medlem af Siumut.

KNAPK ryster på hovedet

Det var onsdag, at Grønlands Fiskerilicenskontrol meddelte, at fiskeriet lukker til december i Uummannaq og på ubestemt tid i Diskobugten. Få dage efter lød der kritik fra fiskerne og fangernes interesseorganisation KNAPK.

- Det får den konsekvens, at nogle fiskere ikke har mulighed for at afsætte fisk, der allerede er fanget. Derudover har nogle fiskere ikke længere mulighed for at hale deres langliner, der ligger et afsides sted, sagde Henrik Sandgreen, der er formand for organisationen.

KNAPK kritiserede desuden Grønlands Fiskerilicenskontrol for ikke at varsle i ordentlig tid. Ifølge Henrik Sandgreen skal kotrollen varsle mindst tre dage før, at et fiskeri lukker, og det blev ikke overholdt.

Naalakkersuisoqs beslutning

Baggrunden for den bratte lukning er ifølge Grønlands Fiskerilicenskontrol, at kvoterne for både oktober og november allerede er opbrugt.

Det skyldes, at naalakkersusisoq Jens Immanuelsen bad sit departement om at tilsidesætte reglen om at stoppe fiskeriet, når månedskvoterne er brugt op.

LÆS OGSÅ Uummannaq-fiskere må fiske flere hellefisk

Det er ellers en regel, som blev vedtaget i 2014, så kvoterne kunne strækkes bedre i løbet af året.

Det fortalte departementschef i Departementet for Fangst og Fiskeri, Jørgen Isak Olsen, til Sermitsiaq.ag i sidste uge.

- Naalakkersuisoq har bedt om, at vi ikke lukker for fiskeriet, men at vi laver et oplæg om situationen og kommer med et forslag til, hvad der skal ske resten af året, sagde han.