Henningsen gør regnskabet op
Juliane Henningsen tordnede ind i Folketinget for IA ved det seneste valg med suverænt flest stemmer, men efter en enkelt valgperiode rejser hun sig nu frivilligt fra taburetten.
Og selv om hun gav en hånd med i valgkampens sidste timer ved at skænke kaffe fra IAs bod over for Nuuk Forsamlingshus og binde knuder på røde balloner, så er partifarverne langt mere brogede, når hun skal pege på de i hendes øjne mest kvalificerede efterfølgere i feltet.
- Mine personlige favoritter i valgkampen har været Sara Olsvig (IA), Vittus Qujaukitsoq (S), Niels Thomsen (D) og Steen Lynge (A). De har forberedt sig grundigt, og de ved, hvad det vil sige at stille op til Folketinget, siger Juliane Henningsen (IA).
Hun langer i samme åndedrag ud efter flertallet af kandidater, der efter hendes opfattelse har demonstreret urealistiske forventninger til - og viden om - hvad man kan forandre i Folketinget, og hvad der omvendt hører hjemme i grønlandsk indenrigspolitik.
- Jeg vil sige, at meget få har forholdt sig til, hvad det vil sige at være medlem af Folketinget, hvilke arbejdsopgaver, der følger med, og hvad man kan, siger Juliane Henningsen.
Men valgkampens mange udmeldinger og ambitioner har dog også mindet hende om sager, hvor hun ville ønske at have sat et større aftryk.
- Jeg har tænkt rigtig, rigtig meget over, hvad det er, jeg måske godt kunne have nået. Og det har valgkampen også fået mig til at tænke på, siger den kun 27-årige politiker.
Men hvor kan Juliane Henningsen særligt ærgre sig over ikke at have brugt flere kræfter, mens hun endnu havde muligheden fra sin plads i Folketinget?
- Jeg tænker på reformen af retsvæsenet, som godt kunne have taget mere af min tid. Men jeg er nu tryg ved, at de nye kandidater, der kommer ind, vil arbejde inden for det område, for det er vigtigt for Grønland, siger Juliane Henningsen.
Når regnskabet skal gøres op, er der nu flest plusser i hendes egen bedømmelse af sin indsats.
- Jeg synes, at jeg har været god til at forsvare Grønlands interesse i forbindelse med hvalfangst i Europaudvalget, i forbindelse med sælfangst i EU og med at forsvare socialt udsatte grønlænderes forhold. At vinde nogle kampe der har helt klart været noget af det vigtigste, jeg har opnået, siger Juliane Henningsen.
Og udsigten til et regeringsskifte lover godt for, at de mandater, vi sender ned for at fortsætte arbejdet i Folketinget, kan gøre en endnu større forskel for Grønland, forudser Juliane Henningsen. Samarbejdet med den danske opposition har nemlig været godt de seneste ti år, og nu er det vigtigt, at de nyvalgte mandater herfra sørger for, at løfter følges op af handling.
- Det er jo nemt nok at sidde i oppositionen og kræve en masse ting sammen med os, men det er noget andet, når man så kommer i regering. Jeg håber, de vil holde fast i deres støtte til en ny CIA-undersøgelse og støtte til udsatte grønlændere i Danmark. Vi har været enige på rigtigt mange områder, så derfor vil det være vores opgave at holde dem fast på de løfter og på den politik, de har ført de seneste ti år, siger Juliane Henningsen.