Hemmeligt: Air Greenland og Dansk Metal er stille om ny aftale

Den nye aftale for flymekanikerne bliver holdt tæt til kroppen. God idé, hvis Air Greenland vil holde på sine medarbejdere, vurderer økonom.
Hverken Dansk Metal eller Air Greenland vil oplyse offentligheden om indholdet af den aftale, som blev landet i Forligsinstitionen i København. Foto © : Christine Hyldal/KNR
22. april 2022 15:00

Det haglede ned med hårde ord mellem Dansk Metal og Air Greenland, mens forhandlingerne om en ny overenskomst for flymekanikerne var kuldsejlet. 

En varslet strejke og lock-out blev meldt ud, og dermed var der pludselig udsigt til, at alle Air Greenlands fly skulle blive stående på jorden fra starten af april - og det gjaldt også også atlantflyet. 

Men så blev det hele afblæst, før det startede. Dansk Metal og Air Greenland nåede til enighed i Forligsinstitutionen i København 2. april, og en ny overenskomst blev lavet.

Siden har der været stille.

LÆS OGSÅ Konflikten afblæst: Air Greenland og flymekanikerne er enige

Hverken fagforeningen eller flyselskabet ønsker nemlig at oplyse, hvad de blev enige om. En del af aftalen er, at den nye overenskomst ikke må blive offentliggjort, oplyser både Dansk Metal og Air Greenland til KNR.

Under forhandlingerne var hovedkravet fra Dansk Metal, som organiserer flymekanikerne, dog, at reallønnen skulle op, så den matcher inflationen, det vil sige de stigende priser, som i øjeblikket opleves i Danmark og resten af Europa.

Ekspert: Aftale skal ikke friste andre faggrupper

Og det er altså uvist, om flymekanikerne opnåede en højere realløn. 

Men det er der en god chance for, vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank med indgående kendskab til luftfartsbranchen.

Han mener, at nuværende og kommende overenskomstforhandlinger er sværere end i flere årtier, især fordi hovedkravet handler om løn, fordi priserne i Europa stiger. 

Hvad er inflation?

Inflation er balancen mellem værdien af penge og priser på varer.

Når priserne på varer stiger, er der tale om en stigende inflation. Man skal altså bruge mere af en indtægt på indkøb.

Når priserne på varer falder, falder forbrugernes udgifter. Så er der tale om en faldende inflation. Folk får altså råd til at købe mere.

I øjeblikket stiger forbrugerpriserne - og dermed inflationen - i Danmark og Europa, primært på grund af stigende priser på olie, gas og anden energi, som gør det dyrere at producere varer. 

På et år er inflationen i Danmark steget med omkring fem procent.

- Det betyder også, at overenskomsterne formentlig skal til at give nogle væsentlig større lønstigninger end det, vi har set tidligere, siger han.

Og så er der god grund til at holde aftalen tilbage fra omverdenen, særligt for Air Greenland, vurderer Jacob Pedersen.

- Hvis man som flyselskab ikke ønsker, at andre medarbejdergrupper skal kræve lige så høje lønstigninger, som man måske har givet, har man en interesse i at gå lidt stille med dørene.

Ekspert: Farligt for Air Greenland med større udgifter

Ind til videre er forbrugerpriserne kun steget i Danmark - lidt over fem procentpoint på bare et år - mens forbrugerne i Grønland kun oplever ganske lave prisstigninger.

Derfor afviste Air Greenland også at give mere i lønposen til flymekanikerne. I stedet tilbød selskabet lønstigninger, som svarer til det, der var indgået med SIK og HK for 275 ansatte hos Air Greenland.

Men argumentet fra Dansk Metal var, at det ikke var nok. Inflationen vil ifølge fagforeningen også ramme Grønland, og derfor skulle lønningerne højere op.

Baggrund for konflikten: Overenskomsten var udløbet

 

Den tidligere overenskomst mellem Air Greenland og flymekanikerne udløb i 2020, men på grund af corona og de daværende udfordringer for flybranchen blev den efter gensidig aftale forlænget til 2021.

 

Men nu skriver vi 2022, og flymekanikerne ville have mere i løn. Det afviste Air Greenland. Derfor varslede Dansk Metal strejke på ruten mellem København og Kangerlussuaq fra 9. april.

 

Air Greenland svarede igen med at ville stoppe al indenrigsflyvning ved at lockoute alle flymekanikere, der er medlem af Dansk Metal. Senere blev lockoutten udvidet til også at omfatte piloter og trafikmedarbejdere.


Hverken strejke eller lockout blev dog til virkelighed, fordi Air Greenland og Dansk Metal indgik en aftale 2. april i København.

Hvis flyselskabet alligevel er efterkommet kravet fra Dansk Metal, er det med en vis risiko for selskabets økonomi, mener Jacob Pedersen.

- Hvis man skal til at give lønstigninger til en forventet stigning i inflationen i fremtiden, så kan det slå benene væk under rigtig mange selskaber. I hvert fald de selskaber, der lever i en almindelig konkurrence-udsat industri, siger han.

LÆS OGSÅ Formand for flyteknikere i Grønland: Vi holder fast indtil Air Greenland rykker sig

Og det har Air Greenland også slået på under konflikten: Nemlig at selskabet forventer en stigende konkurrence med udvidelsen af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, og derfor må Air Greenland holde udgifterne nede.

Hvis selskabet alligevel har sagt ja til lønstigninger til flymekanikerne, er det usædvanligt, mener Jacob Pedersen.

- Så er det her et første skridt mod en afgrund at give høje lønstigninger i en situation, hvor inflationen ikke engang er sket endnu.

Han vurderer, at 'betalingen' fra Dansk Metal kan have været ikke at tale højt om resultatet.

- Man kan forestille sig, at det ligger i aftalen, at man har fået det, man har sat næsen op efter. Men så bliver et modkrav, at der ikke skal snakkes højt om det, siger Jacob Pedersen.