Formand for flyteknikere i Grønland: Vi holder fast indtil Air Greenland rykker sig

Det vækker opsigt hos flyteknikerne i Air Greenland, at flyselskabet vil lukke for al flytrafik, hvis overenskomstkonflikten ikke bliver løst.
- Hvis der ikke er noget der ændrer sig, hvis de ikke bliver enige, så flyverne bliver bare på landet, indtil Air Greenland rykker sig, siger Kim Bjerregaard til KNR. Foto © : Camilla Dam/KNR
18. marts 2022 16:16

- Det er ærgerligt at hele landet kan blive ramt, det var ellers ikke vores formål. Men det er Air Greenlands egen beslutning.

Det siger Kim Bjerregaard, der er formand for Flytekniker foreningen i Grønland.

Konflikten mellem Air Greenland og Dansk Metal er endnu ikke blevet løst.

Overenskomst er udløbet

 

Baggrunden for den tilspidsede situation er, at overenskomsten mellem Air Greenland og flymekanikerne udløb i 2020, men på grund af corona og de daværende udfordringer for flybranchen blev den efter gensidig aftale forlænget til 2021.

 

Men nu skriver vi 2022, og flymekanikerne vil have mere i løn. Og nu er forhandlingerne strandet.

Derfor varslede Dansk Metal strejke på ruten mellem København og Kangerlussuaq fra 9. april.

 

Air Greenland svarede igen. Det nationale flyselskab vil stoppe al indenrigsflyvning ved at lockoute alle flymekanikere, der er medlem af Dansk Metal.

 

Ifølge Air Greenland er det fordi, det ikke giver mening at opretholde indenrigstrafikken, da det er Atlantruten, der danner grundlag for en stor del af netop den med varer, post, mad og så videre.

Sagen drejer sig om, at to flyteknikere, der passer på atlantflyet Norsaq. Fagforeningen har varslet om at strejke, hvis de og Air Greenland ikke kan blive enige om en ny overenskomst.

LÆS OGSÅ Analytiker om strejkevarsel: Mekanikerne har magten i forhandling med Air Greenland

Air Greenland har svaret igen ved at lockoute alle flymekanikere i Grønland fra den 11. april. Lockuouten vil ske den 11. april og vil betyde, at ingen indenrigsfly kan komme på vingerne.

Flyene bliver i hangaren, hvis de ikke bliver enige

Air Greenlands flymekanikere og flyteknikere er medlemmer i Dansk Metal. Det er tale om omkring 70 ansatte.  

Og én af dem er altså Kim Bjerregaard, der er formand for flyteknikernes forening her i landet.

Han håber altså, at der bliver en enighed mellem parterne, men han regner ikke med, at fagforening vil lempe på deres krav.

- Hvis der ikke er noget der ændrer sig, hvis de ikke bliver enige, så flyverne bliver bare på landet, indtil Air Greenland rykker sig, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Strejkevarsel for to mekanikere får Air Greenland til at holde alle fly på jorden

Air Greenland og Dansk Metal skal mødes til forhandlinger i forligsinstitutionen 1. april. Her skal de to parter forsøge at nå til enighed om en overenskomst for flyselskabets flymekanikere.

- Vi ønsker jo bare at firmaet skal mærke, at vi mener det her. De har svaret tilbage, at vores krav er urimelige. Det er bare ærgerligt, at det er nået dertil.