Analytiker om strejkevarsel: Mekanikerne har magten i forhandling med Air Greenland

- Der er ikke mange andre flymekanikere end dem, som Air Greenland har i Grønland. Så de har mulighed for at lægge trafikken i Grønland fuldstændig ned, vurderer luftfartsanalytiker.
Jacob Pedersen er luftfartsanalytiker i Sydbank. Foto © : Sydbank
18. marts 2022 05:36

En tilspidset konflikt om løn mellem Air Greenland og flyselskabets mekanikere har ført til, at Air Greenland truer med at holde indenrigsflyene på jorden og sende mekanikerne hjem uden løn fra 11. april.

Heller ikke atlantflyet kommer på vingerne fra 9. april, hvis konflikten bliver til virkelighed.

Så hvor realistik er det, at konflikten ekskalerer og al flyvning stoppes?

Det har KNR spurgt Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef og er luftfartsanalytiker i Sydbank, om.

- Det er svært at svare på. Men når man kigger på de forskellige industrier, så kan det godt bekymre, at en af de industrier, der normalt er allerhårdest ramt af strejke, er flyindustrien, siger han.

Flymekanikere har stærke kort på hånden

Til gengæld er der én ting, der står lysende klart: Og det er, at flymekanikerne har de stærkeste kort på hånden lige nu. Air Greenland har nemlig ikke andre flymekanikere at vælge imellem i Grønland.

Så hvis mekanikernes fagforbund, Dansk Metal, og Air Greenland ikke når til enighed, så kan de røde fly simpelthen ikke komme på vingerne. 

- Der er ikke mange andre flymekanikere end dem, som Air Greenland har i Grønland. Så de har noget af en god forhandlingsposition og sidder med muligheden for at lægge trafikken i Grønland fuldstændig ned, siger Jacob Pedersen. 

LÆS OGSÅ Varsel om strejke: Grønlands flytrafik kan lukke ned i april

To mekanikere, der er udtaget til strejke, arbejder på at vedligeholde Norsaq, når den er i Kangerlussuaq. Det er derfor, at flyvningerne mellem København og Kangerlussuaq kan stoppe.

Mere i løn

Baggrunden for den tilspidsede situation er, at overenskomsten mellem Air Greenland og flymekanikerne udløb i 2020, men på grund af corona og de daværende udfordringer for flybranchen blev den efter gensidig aftale forlænget til 2021.

Men nu skriver vi 2022, og flymekanikerne vil have mere i løn. Og nu er forhandlingerne strandet. 

Flymekanikernes startløn ligger på 29.114,75 kroner uden tillæg.

Derfor varslede Dansk Metal strejke på ruten mellem København og Kangerlussuaq fra 9. april.

Air Greenland svarede igen. Det nationale flyselskab vil stoppe al indenrigsflyvning ved at lockoute alle flymekanikere, der er medlem af Dansk Metal. 

LÆS OGSÅ Air Greenland vil lockoute strejke-varslende flymekanikere med total nedlukning til følge

Ifølge Air Greenland fordi det ikke giver mening at opretholde indenrigstrafikken, da det er Atlantruten, der danner grundlag for en stor del af netop den med varer, post, mad og så videre. 

Mekanikernes fagforbund, Dansk Metal, vil ikke acceptere, at medlemmernes løn bliver udhulet, når Air Greenland har en stærk økonomi. Det siger forbundssekretær og forhandlingschef Keld Bækkenlund til KNR.

I det seneste årsregnskab for 2020 kom Air Greenland ud med et overskud på 30,6 millioner kroner efter skat.

Priserne stiger

Men hvor meget kan flymekanikerne kræve? Det er svært, at svare på, siger analytiker Jacob Pedersen. 

- Hvor meget der skal til for at dække inflationen henover de næste et til to år og til at dække de pristigninger, der er, er sværere at sige. Vi ved jo ikke, hvordan oliepriserne eksempelvis ligger om et halvt år eller om et helt år, siger Jacob Pedersen.

Ifølge eksperten er det svært at vurdere hvor meget Ruslands invasion af Ukraine vil påvirke økonomien.

- Vi ser jo i øjeblikket at efter Ruslands invasion i Ukraine, at rigtig mange ting stiger i pris. Oliepriserne, råvarepriserne og fødevarepriserne stiger. Det påvirker jo købekraften, siger han.

Air Greenland og Dansk Metal skal mødes til forhandlinger i forligsinstitutionen 1. april. Her skal de to parter forsøge at nå til enighed om en overenskomst for flyselskabets flymekanikere, oplyser Dansk Metal til KNR.